Tips, training & advies
Chat of bel 0800 64 64 644
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Professionals moeten zich verdiepen in de werking van de hersenen

14 november 2022
Farley Julius van Heydoorn heeft tussen 2002 en 2005 een minnelijk traject doorlopen na een periode van problematische schulden. Deze periode vormde de inspiratie om zelf als gemeentelijk schuldhulpverlener aan de slag te gaan. Inmiddels traint hij andere (schuld)hulpverleners, waarbij hij veel aandacht heeft voor de mentale gevolgen van geldstress. Zorgverzekeringslijn spreekt met Farley over hoe hij zijn eigen ervaringen inzet om deze kennis over te brengen.
Farley Julius van Heydoorn mentale gevolgen geldstress

Vechten kan niet meer, dan maar vluchten
“Als je schulden hebt, ga je eerst proberen het op te lossen, maar als iedere schuldeiser € 75,- van je wil en je hebt maar € 25,-, dan is er geen uitweg meer,” vertelt Farley. “Op een gegeven moment had vechten voor mijn gevoel geen zin meer. Mijn overlevingsbrein nam het over en zorgde ervoor dat ik zover mogelijk van mijn schuldeisers vandaan wilde. Ik vluchtte – via België – naar Curaçao en daarna naar Brazilië. Ik wilde niet vluchten via Schiphol, omdat ik bang was dat ik daar gepakt kon worden. Je hersenen werken in zo’n situatie op een onlogische manier”, verklaart Farley.

Als de bel gaat, gaat je hartslag omhoog
In de periode dat Farley schulden had, deed hij dingen waarin hij zichzelf niet meer herkende. “Dat herken ik bij mijn klanten”, zegt Farley. “En omdat ik het zelf heb meegemaakt, kan ik er met ze over in gesprek. Op een gegeven moment, zijn je schulden niet meer het probleem, maar het gevecht met jezelf is het probleem. Als de telefoon gaat of de deurbel gaat, dan gaat je hartslag omhoog. Ik werd per dag wel 20 tot 30 keer getriggerd om te vluchten. Ik ben nu bijna 15 jaar schuldenvrij, maar nog steeds gaat mijn hartslag omhoog als ik de postbode langs ziet lopen. Mijn vriendin is dan degene die de post ophaalt en open maakt.

Budgetteren is niet altijd de oplossing
Vaak wordt gedacht dat mensen die schulden hebben, moeten leren budgetteren. “Maar, als inkomsten en uitgaven niet met elkaar in balans zijn, dan is budgetteren niet de oplossing”, vervolgt Farley. “Iemand moet dan meer gaan verdienen of moet gebruik moet maken van allerlei voorzieningen. Je moet mensen leren zelfredzaam te worden. Mensen moeten ook weten wat ze niet weten en waar ze die informatie dan kunnen halen. “

Hulpverlener van de schuldhulpverlener
Farley breng nu de kennis die hij zelf heeft gemist naar schuldhulpverleners en vrijwilligers. “Als je mensen met schulden uitlegt hoe hun hersenen werken, gaat er een wereld voor ze open. Mensen moeten zichzelf opnieuw leren kennen, ze zijn zichzelf kwijtgeraakt. Niet alleen schuldenaren maar ook hulpverleners hebben met stress te maken,” waarschuwt Farley. “Schuldhulpverlening is een groot goed. Maar professionals in de schuldhulpverlening moeten ervoor waken, dat ze de verbinding met de klant niet kwijtraken, zeker nu het schuldhulpsysteem zelf onder stress staat.“

Farley was een van de sprekers op ons congres: Schulden als gezondheidsprobleem.
Heb je het congres of de bijdrage van Farley gemist? Kijk het dan terug.