Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Casus

Hoe voorkom je het stuklopen van een betalingsregeling?

27 mei 2019
Ben je aangemeld als wanbetaler bij het CAK en sluit je een betalingsregeling af met je zorgverzekeraar, dan kan je worden afgemeld. Je betaalt dan weer premie aan je zorgverzekeraar in plaats van aan het CAK. Door de terugkeer van premiebetaling naar de zorgverzekeraar, krijg je te maken met een ander betaalritme. Hieronder leggen we aan de hand van twee voorbeeldcasussen uit hoe het zit met de betalingen rondom de afmelding als wanbetaler. Tot slot geven we je een tip om te voorkomen dat je betalingsregeling hierdoor in gevaar komt.
stuklopen betalingsregeling

Hoe zit het met de betalingen rondom de afmelding?
Als je wordt afgemeld bij het CAK, moet je weer je normale zorgpremie betalen aan de zorgverzekeraar. De afmelding gaat altijd in op de 1e van de maand. De bestuursrechtelijke premie die je aan het CAK moet betalen, wordt pas achteraf geëind. Je zorgverzekeraar int de premie vooraf. Vandaar dat je eenmalig in één maand twee keer premie moet betalen.

Zorgtoeslag wordt pas later uitbetaald
De Belastingdienst betaalt eventuele zorgtoeslag rond de 20e van de maand uit voor de volgende maand. Op het moment dat je aangemeld wordt als wanbetaler en je zorgtoeslag wordt omgeleid, wordt de zorgtoeslag gebruikt om de premie achteraf te betalen. Als je afgemeld wordt, krijg je dus pas rond de 20e van de volgende maand weer zorgtoeslag, terwijl je de premie al hebt moeten betalen aan je zorgverzekeraar.

Casus: Annemarie betaalt in één maand 2x premie

Annemarie is na een huwelijk van 21 jaar gescheiden. Door de scheiding zijn haar vaste lasten gestegen en betaalt zij een aantal maanden haar zorgpremie niet. Haar zorgverzekeraar heeft haar na 6 maanden aangemeld bij het CAK. Annemarie besluit om haar achterstanden aan te pakken en spreekt op 6 mei een betalingsregeling af met haar zorgverzekeraar. Deze meldt haar per 1 juni af als wanbetaler bij het CAK. Eind mei moet zij de premie voor de maand juni plus een bedrag aan aflossing betalen aan haar zorgverzekeraar. Tot haar schrik is het bedrag op haar loonstrook eind mei en stuk lager dan verwacht en ziet zij dat haar werkgever ook in de maand mei nog het bedrag van € 138,50 (2019) voor bestuursrechtelijke premie heeft ingehouden. Zowel de zorgverzekeraar als het CAK hebben deze bedragen terecht geïnd.

Casus: de zorgtoeslag van Jorgos

Ook Jorgos heeft in mei een betalingsregeling afgesproken met zijn zorgverzekeraar en is per 1 juni afgemeld bij het CAK. Jorgos had geen inkomen of uitkering waarop het CAK de bestuursrechtelijke premie kon inhouden. Het CJIB heeft daarom zijn zorgtoeslag laten omleiden. Nu Jorgos is afgemeld als wanbetaler hoeft hij geen bestuursrechtelijke premie meer te betalen aan het CAK en ontvangt hij weer zelf zijn zorgtoeslag. Let op! Zijn zorgtoeslag ontvangt hij pas weer in juni. De zorgtoeslag van mei is namelijk gebruikt om (een deel van) de bestuursrechtelijke premie voor die maand te betalen.

Tip om nieuwe betalingsproblemen te voorkomen?
Bovenstaande situaties kunnen ertoe leiden dat je snel weer betalingsproblemen krijgt en opnieuw aangemeld wordt als wanbetaler. Om deze situatie te voorkomen, kun je je zorgverzekeraar vragen bij het afspreken van de betalingsregeling om de eerstvolgende maandpremie mee te nemen in de regeling. Het bedrag van de premie wordt dan verdeeld over de looptijd van de regeling.

Let op! Je zorgverzekeraar meldt je pas af bij het CAK als de betalingsregeling voor de gehele schuld is. En de afmelding wordt definitief als je de gehele schuld bij de zorgverzekeraar betaald hebt.

Dit artikel is gepubliceerd in de Zorgverzekeringslijn nieuwsbrief. Meer van dit soort artikelen lezen? Meld je aan!