Tips, training & advies
Chat of bel 0800 64 64 644
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Casus

Zorgkosten van onverzekerde overledene

18 september 2018
Als je geen zorgverzekering hebt, dan moet je je zorgkosten zelf betalen. Maar wie draait er op voor de zorgkosten van de onverzekerde overledene?

Overlijden in het buitenland
Petra kreeg onverwachts het bericht dat haar neef, die op vakantie in Griekenland was, is overleden. Hij kreeg een acuut hartinfarct waarvoor hij met spoed in het ziekenhuis is behandeld. De behandelingen mochten niet baten en hij overleed. Petra regelt als nabestaande de repatriëring van haar neef. Het ziekenhuis wil dat de nota’s betaalt worden.

Financiële gevolgen bij overlijden
Petra komt erachter dat haar neef  geen zorgverzekering heeft. Hij had ook geen reisverzekering afgesloten. Om te weten te komen of de nota’s en repatriëring alsnog door de verzekeraar vergoed kunnen worden, neemt Petra contact op met Zorgverzekeringslijn. Van hen hoort ze dat de rekeningen voor zorgkosten niet bij de zorgverzekeraar kunnen worden ingediend. Hij was immers onverzekerd. De kosten en eventuele andere (zorgverzekerings)schulden kunnen verhaald worden op de erfgenamen. Zijn meerderjarige zoon kan de financiële situatie van zijn vader onderzoeken. Hij kan vervolgens de erfenis accepteren, verwerpen of beneficiair aanvaarden.

Erven
Als je de erfenis accepteert, dan ben je ook aansprakelijk voor eventuele schulden. Je krijgt niets en bent ook niet aansprakelijk voor eventuele schulden als je de erfenis verwerpt. Indien je de erfenis beneficiair aanvaardt, dan volgt er een ‘vereffeningsprocedure’. Je aanvaardt de erfenis maar tegelijkertijd verwerp je de erfenis als blijkt dat er meer schulden zijn dan bezittingen.