Tips, training & advies
Chat of bel 0800 64 64 644
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Kennissessie 3 werken met de CAK-lijst: ‘levenslang’ in de wanbetalersregeling? De gemeente Amsterdam biedt hulp

Als een van de eerste gemeenten van Nederland benadert de gemeente Amsterdam sinds 2019 proactief alle Amsterdammers in de wanbetalersregeling. Op verschillende manieren wordt uitstroom uit de regeling bevordert. Zo pakken klantbegeleiders signalen op over wanbetalers met een bijstandsuitkering. En worden signalen over wanbetalers zonder uitkering opgepakt door team Vroeg eropaf. Ook voert de gemeente een actieonderzoek uit naar wanbetalers die al langer dan 10 jaar in de regeling zitten. In het verlengde van onderzoek van de Amsterdamse Ombudsman wordt onderzocht in hoeverre deze doelgroep ‘levenslang’ heeft: Is er sprake van langdurige schuldenproblematiek waarbij iemand de hulp van schuldhulpverlening niet wil of kent? Als iemand zijn schulden wil oplossen, wat is er dan voor nodig dat dit lukt?

Aanmelden voor deze kennissessie

Vier kennissessies over werken met de CAK-lijst

Dit najaar organiseert Zorgverzekeringslijn vier kennissessies over werken met de CAK-lijst. Elk van deze sessies bestaat uit drie onderdelen:

  1. Best practice gemeente: Elke sessie begint met het verhaal van een gemeente, die al langer met de lijst werkt en een succesvolle aanpak heeft ontwikkeld. We gaan met de gemeente in gesprek over hun aanpak. Wie is de doelgroep, wie zijn de betrokken partijen, wat is de werkwijze en wat zijn de werkzame elementen?
  2. Het Juridisch kader: Werken met de lijst betekent dat je als gemeente persoonsgegevens verwerkt, waarbij je je moet houden aan de geldende wet- en regelgeving. Wat is de wettelijke grondslag voor de gegevensuitwisseling tussen het CAK en gemeenten? En aan welke spelregels moet je je houden wanneer je de lijst opvraagt?
  3. De CAK-lijst: Op de CAK-lijst staat informatie over alle inwoners, die als wanbetaler zijn aangemeld bij het CAK. Waar bestaat deze informatie uit? En wat is de nieuwe werkwijze van het CAK, die het mogelijk maakt om een verkleinde lijst op te vragen?

Voor wie?

Deze kennissessie is bedoeld voor beleidsmedewerkers van gemeenten, die overwegen om met de CAK-lijst aan de slag te gaan. En voor gemeenten, die al met de lijst werken en op zoek zijn naar inspiratie om hun aanpak aan te scherpen.

Praktische informatie

Datum: dinsdag 14 november 11.00 – 12.30 uur
Duur: 90 minuten
Kosten: gratis!
Online deelname

De sprekers

Meld je aan voor een of meerdere kennissessies.

Aanmeldformulier

Kennissessie 3 werken met de CAK-lijst: ‘levenslang’ in de wanbetalersregeling? gemeente Amsterdam biedt hulp

Ja, ik meld me aan voor deze kennissessie!

* = verplicht veld