Tips, training & advies
Chat of bel 0800 64 64 644
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Nieuws

Controleer altijd je beslagvrije voet

23 januari 2018
Heb je te maken met loonbeslag, dan is het goed om te weten dat je recht hebt op voldoende geld om van te leven. Een gedeelte van je inkomen, wat je mag gebruiken om vaste lasten te betalen en om boodschappen te doen, heet de beslagvrije voet en is voor iedereen anders. Het uitgangspunt is 90% van de bijstandsnorm.
beslagvrije voet

Berekening beslagvrije voet
De beslagvrije voet is het inkomen waarop een deurwaarder geen beslag mag leggen. De beslagvrije voet wordt vaak gebaseerd op normbedragen, omdat de deurwaarder de juiste bedragen niet heeft. Hierdoor kan het zijn dat je beslagvrije voet te laag is vastgesteld. Bij de berekening van de beslagvrije voet kunnen de normbedragen gecorrigeerd worden met bijvoorbeeld hogere woonlasten, zorgpremies en kosten voor het onderhoud van kinderen.

Loonbeslag en de wanbetalersregeling
Betaal je bestuursrechtelijke premie aan het CAK, dan moet de deurwaarder hier rekening mee houden bij de berekening van de beslagvrije voet. Omdat de bestuursrechtelijke premie een stuk hoger (in 2018 € 136,67) is dan de normale zorgverzekeringspremie zal de beslagvrije voet moeten worden verhoogd.

Op www.uwbeslagvrijevoet.nl krijg je inzicht hoe de beslagvrije voet wordt berekend. Op Schuldinfo (http://www.schuldinfo.nl/fileadmin/kwijtschelding/invoerBeslag.php) staat een uitgebreidere rekentool.