Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Nieuws

De meestvoorkomende misverstanden over overstappen met een achterstand

7 december 2018
Aan het einde van het jaar oriënteren veel mensen zich op een nieuwe zorgverzekering. Tegelijkertijd is er een grote groep mensen die problemen heeft met het betalen van hun maandelijkse zorgpremie. Hoe zit het nu als je een achterstand hebt bij je zorgverzekeraar? Kan je dan wel overstappen? Hieronder lees je de meestvoorkomende misverstanden over overstappen met een achterstand:

1. “Mijn zorgverzekeraar zegt dat ik niet kan overstappen. Al mijn maandpremies zijn op tijd betaald, maar ik heb nog een rekening voor het eigen risico open staan.”
De regel is dat je je zorgverzekering niet mag opzeggen als je maandpremies en de rente en incassokosten daarover niet hebt betaald. Een achterstand van het eigen risico valt daar niet onder. Je kunt dus je zorgverzekering wel opzeggen. Het is aan te raden om een betalingsregeling voor het eigen risico af te spreken.
2. “Ik ben geen verzekeringsnemer dus ik kan wel overstappen, ook al is mijn zorgpremie niet betaald.”
Dat klopt. Als je geen verzekeringsnemer bent maar medeverzekerde, dan kan je een eigen zorgverzekering afsluiten. De verzekeringnemer kan dan jouw verzekering opzeggen. Dit kan het hele jaar door, niet alleen als je opzegt voor 31 december.
3. “Ik heb een premieachterstand en ben gewoon overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Geen enkel probleem.”
Het is in principe niet toegestaan een zorgverzekering op te zeggen als er een achterstand is in het betalen van de premie. Vaak zal de nieuwe zorgverzekeraar je in eerste instantie gewoon accepteren en krijg je pas in het nieuwe jaar bericht dat overstappen niet kan, omdat je oude zorgverzekeraar je opzegging niet heeft bevestigd.
4. “Mijn zorgverzekeraar heeft mijn zorgverzekering beëindigd omdat ik een achterstand heb. Ik heb zelf een andere zorgverzekering afgesloten.”
Als jouw zorgverzekeraar zelf de zorgverzekering heeft beëindigd met de reden dat je een achterstand hebt, dan moet je zelf een nieuwe zorgverzekering afsluiten. En mag je dus wel overstappen. Ook als je zorgverzekeraar waar je een premieachterstand hebt, je opzegging binnen twee weken heeft bevestigd.
5. “Ik heb een schuld bij mijn zorgverzekeraar en ik kan nu vanaf 1 januari bij dezelfde verzekeraar verzekerd worden in het collectief van de gemeente.”
Sommige gemeentes bieden deze mogelijkheid. Voor de schuld bij je zorgverzekeraar moet je uiteindelijk wel afbetalen. Je zal wel een betalingsregeling moeten afspreken.