Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Derdelanders uit Oekraïne hebben tot 4 september recht op opvang en medische zorg

7 maart 2023
Door de Europese Unie is de Richtlijn Tijdelijke Bescherming geactiveerd. Hierin is onder andere het recht op opvang en medische zorg voor ontheemden uit Oekraïne geregeld. Deze maatregel is verlengd tot maart 2024. Vluchtelingen uit Oekraïne die oorspronkelijk afkomstig zijn uit een ander land hebben een andere status. Deze derdelanders hebben tot 4 september 2023 recht op opvang en medische zorg.
Derdelanders Oekraïne recht op zorg

Hoe is de vergoeding van medische zorg geregeld?
Als vluchtelingen uit Oekraïne medische zorg nodig hebben, wordt deze vergoed vanuit de Regeling Medische Zorg ontheemden uit Oekraïne, de RMO. Werkt de Oekraïner, dan kan hij of zij ook een zorgverzekering afsluiten, maar dat is niet verplicht. Meer over de vergoeding van medische zorg voor vluchtelingen uit Oekraïne lees je op deze pagina.

Derdelanders uit veilige landen hebben nog tot 4 september recht op zorg
Onder de vluchtelingen uit Oekraïne zijn ook mensen die afkomstig zijn uit andere landen. Zij studeerden of werkten bijvoorbeeld in Oekraïne en hadden een tijdelijke verblijfsvergunning. Deze groep derdelanders valt tot 4 september nog onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Tot die tijd houden zij alle rechten die horen bij deze richtlijn. Ze kunnen tot 4 september dus ook gebruik maken van de RMO. Wat er na 4 september precies gaat veranderen, wordt nog bekendgemaakt. Wel kunnen derdelanders in Nederland asiel aanvragen als terugkeer naar het land van herkomst niet mogelijk is.

Lees ook het nieuwsbericht hierover op de website van Rijksoverheid