Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Nieuws

Hoe zit het met de betaling van vakantiegeld en de beslagvrije voet?

12 mei 2021
Wordt in mei je vakantiegeld uitbetaald en heb je daardoor een hoger inkomen? Mag de deurwaarder dan beslag leggen op je vakantiegeld? In dit artikel leggen we uit wanneer dat wel mag en wanneer niet.
vakantiegeld en beslag

Beslag op je vakantiegeld
De beslagvrije voet is dat deel van je inkomen dat je blijft ontvangen als er beslag is gelegd op je inkomen. De deurwaarder mag daar geen beslag op leggen. Alles boven de beslagvrije voet valt onder het beslag en wordt gebruikt om de schulden te betalen. De beslagvrije voet zorgt ervoor dat je voldoende inkomen overhoudt om van te leven. Krijg je je vakantiegeld één keer per jaar uitbetaald en heb je schulden? Dan kan de deurwaarder daar in een aantal gevallen beslag op leggen.

Je ‘normale’ maandelijks inkomen is hoger dan de beslagvrije voet
Is je maandelijkse inkomen iedere maand hoger dan de beslagvrije voet? Dan draag je maandelijks geld af aan de deurwaarder (minimaal 5%). In de maand mei wordt dan ook het hele bedrag aan vakantiegeld afgedragen. Ook als er bijvoorbeeld pas in april beslag is gelegd.

Je ‘normale’ maandelijkse inkomen is lager dan de beslagvrije voet
Is je inkomen in een ‘normale’ maand lager dan de beslagvrije voet? Dan is het beslag toch minimaal 5% van dat inkomen. De deurwaarder kan mogelijk ook beslag leggen in de maand mei als je je vakantiegeld krijgt. Om te bepalen of de deurwaarder beslag mag leggen op je vakantiegeld, moet je maandinkomen opnieuw berekend worden. Bij je inkomen wordt dan de opbouw van je vakantiegeld opgeteld. Ook al is het vakantiegeld pas later in één keer betaald.  Hieronder vind je twee voorbeelden.

Voorbeeld 1: je inkomen met vakantiegeld is lager dan de beslagvrije voet
Stel je hebt een inkomen van € 900,- per maand en de beslagvrije voet is € 1.000,-. Het inkomen is in dit voorbeeld dus lager dan de beslagvrije voet. De deurwaarder mag dan maandelijks op 5% van het inkomen beslag leggen. In mei krijg je vakantiegeld dat is opgebouwd in het afgelopen jaar. Je inkomen is deze maand € 1740,- (waarvan € 840,- vakantiegeld). Het vakantiegeld is opgebouwd in 12 maanden, dus € 70,- per maand.  Als je dat deel van je vakantiegeld bij je maandinkomen optelt, heb je een inkomen van omgerekend € 970,- per maand. Omdat dit inkomen inclusief vakantiegeld nog steeds lager is dan de beslagvrije voet (€1.000,-), mag een deurwaarder geen beslag leggen op je vakantiegeld.

Voorbeeld 2: Je inkomen is door je vakantiegeld hoger dan de beslagvrije voet
Het kan ook gebeuren dat door de uitbetaling van je vakantiegeld je inkomen boven de beslagvrije voet uitkomt. Stel je hebt een inkomen van € 900,-  per maand en je beslagvrije voet is € 910,-. Dan is je inkomen zonder vakantiegeld lager dan de beslagvrije voet en wordt er 5% (= € 45,-) ingehouden. Je ontvangt in mei € 1.740,- (waarvan € 840,- vakantiegeld). Door het vakantiegeld, te verdelen over de maanden waarin het is opgebouwd, is je inkomen inclusief vakantiegeld  €970,- per maand. Dat is € 60,- boven je beslagvrije voet. Er mag dan beslag gelegd worden op 12 X € 60,- = €720,- van het vakantiegeld.

Iedere maand vakantiegeld?
Steeds meer mensen krijgen hun vakantiegeld per maand uitbetaald. In dat geval is je inkomen iedere maand gelijk en hoeft er niets achteraf te worden verrekend.

Meer lezen over de beslagvrije voet?
Je inkomen en leefsituatie bepalen de hoogte van je beslagvrije voet. Meer hierover lees je in het artikel: Beslagvrije voet vanaf 1 januari 2021