Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Moet een vluchteling uit Oekraïne die gaat werken een zorgverzekering afsluiten?

1 april 2022
Vluchtelingen uit Oekraïne mogen in Nederland werken. Zij hebben geen werkvergunning (officieel tewerkstellingsvergunning of twv) meer nodig. In dit artikel lees je wat de gevolgen zijn voor de verzekeringsplicht.
Oeikraïners werk zorgverzekering

In loondienst, vrijwilligerswerk of stage
Vanaf 1 april mogen vluchtelingen uit Oekraïne in loondienst te werken. Dit geldt voor vluchtelingen die rechtmatig in Nederland verblijven op grond van de Richtlijn tijdelijke bescherming. Ook mogen Oekraïners vrijwilligerswerk doen en stage lopen als zij onder deze richtlijn vallen. Meer over werk en inkomen voor vluchtelingen uit Oekraïne lees je op de website van de Rijksoverheid.

Als je werkt, dan moet je een zorgverzekering afsluiten
Werkt de Oekraïner in Nederland? Dan moet hij een Nederlandse zorgverzekering afsluiten en premie betalen. Er kan dan ook zorgtoeslag worden aangevraagd. Je kunt de voorwaarden bekijken en de toeslag aanvragen via de officiële website van de Belastingdienst. Werkt de Oekraïner niet? Dan worden de zorgkosten betaald uit de Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden of uit de Regeling Medische Zorg Asielzoekers (RMA).

Vrijwilligerswerk of stage lopen
Loopt de vluchteling stage en is de vergoeding minimaal het minimumloon, dan geldt ook de verzekeringsplicht en moet hij een basisverzekering afsluiten. De hoogte van het minimumloon, vind je op de website van de Rijksoverheid. Doet de Oekraïner vrijwilligerswerk dan gelden andere regels, deze staan op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Een inschrijving in de Basisregistratie Personen leidt niet tot verzekeringsplicht
Je kunt geen Nederlandse basisverzekering afsluiten op basis van een registratie in de Basisregistratie Personen (BRP). De inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP) bij de gemeente leidt namelijk niet tot ingezetenschap in Nederland en daarom mag je geen Nederlandse basisverzekering afsluiten.

Bekijk ook: Gevlucht uit Oekraïne? Zo is de vergoeding van medische zorg geregeld.