Tips, training & advies
Chat of bel 0800 64 64 644
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Nieuw inburgeringsstelsel voorkomt zorgverzekeringsproblemen bij statushouders

13 januari 2022
Op 1 januari 2022 is het nieuwe inburgeringsstelsel van start gegaan. In het nieuwe stelsel zijn gemeenten verplicht om statushouders met een bijstandsuitkering de eerste zes maanden financieel te ontzorgen en om hun financiële zelfredzaamheid te stimuleren. Een belangrijk onderdeel van het zelfredzaam maken van statushouders, is inzicht verschaffen in het Nederlands zorgstelsel en de zorgverzekering. Zorgverzekeringslijn ondersteunt begeleiders van statushouders hierbij met gratis tips, training en advies.
statushouders zorgverzekering

Groot risico op het ontstaan van financiële zorgen en schulden
Statushouders lopen een groot risico op het ontstaan van financiële zorgen en schulden. Zij zijn nog niet bekend met het complexe Nederlandse financiële systeem en zij hebben meestal geen financiële buffer. Om financiële zorgen en schulden te voorkomen, zijn gemeenten sinds 1 januari 2022 verplicht om statushouders met een bijstandsuitkering de eerste zes maanden financieel te ontzorgen. De verplichte ontzorging bestaat uit het vanuit de bijstandsuitkering betalen van de huur, de rekeningen voor gas, water en stroom en de verplichte zorgverzekering.

Meer inzicht in het Nederlands zorgstelsel en de zorgverzekering
Bij financieel ontzorgen hoort ook het stimuleren van financiële zelfredzaamheid. Zodat statushouders na de periode van verplicht ontzorgen zelf hun financiële zaken kunnen regelen. Hiervoor is kennis van het Nederlandse financiële systeem een vereiste. Een belangrijk onderdeel is kennis over het Nederlandse zorgstelsel en de verplichte zorgverzekering.

Advies en training door Zorgverzekeringslijn
Zorgverzekeringslijn geeft tips, training en advies aan begeleiders die statushouders ondersteunen. Het Nederlandse zorgstelsel is een systeem dat zij niet kennen vanuit hun thuisland. Nieuwkomers vragen zich bijvoorbeeld af waarom je een zorgverzekering moet hebben, als je niet ziek bent? Tijdens de training is er veel aandacht voor wat er hier anders is, en hoe je dat op een laagdrempelige manier uitlegt. Op www.zorgverzekeringslijn.nl vind je meer informatie over de training en kun je je aanmelden.