Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Nieuws

Overstappen: waar moet je op letten?

25 november 2019
Je mag één keer per jaar overstappen naar een andere zorgverzekering. Die periode is aan het einde van het jaar. Het is verstandig om elk jaar te kijken naar de zorgkosten die je verwacht in het nieuwe jaar. En dan je zorgverzekering te kiezen. Onderstaand nog een aantal zaken om op te letten.
overstappen zorgverzekering

Belangrijke data
Om over te stappen moet je voor 31-12-2019 je huidige zorgverzekering beëindigen. Je hebt dan tot en met 31-1-2020 de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. De nieuwe zorgverzekering gaat in met terugwerkende kracht vanaf 1-1-2020.

De collectiviteitskorting is verlaagd
De collectiviteitskorting is in 2020 nog maar maximaal 5% in plaats van 10%. Je voordeel kan dus minder groot zijn en daardoor is het misschien voordeliger om over te stappen.

Het verschil tussen een natura- en een restitutiepolis
Met een naturapolis betaalt de zorgverzekeraar de zorgkosten rechtstreeks aan de zorgverlener. Je krijgt alleen een volledige vergoeding bij gecontracteerde zorgverleners. Ga je naar niet-gecontracteerde zorgverleners, dan moet je meestal een deel van de rekening zelf betalen. Heb je een restitutiepolis dan kan je zowel naar een gecontracteerde als niet- gecontracteerde zorgverlener gaan. Je betaalt alleen zelf een deel van de kosten als de rekening hoger is dan de maximale tarieven die de verzekeraar hanteert. Een restitutiepolis wordt ook wel een vrije-keuze polis genoemd.

De aanvullende verzekering
Niet alle zorg is verzekerd in het basispakket. Denk hierbij aan de tandarts, fysiotherapie, brillen/lenzen en alternatieve geneeswijzen. Als je hiervoor een vergoeding wilt vanuit je zorgverzekering, moet je je hiervoor aanvullend verzekeren. De inhoud van de aanvullende pakketten mogen de zorgverzekeraars zelf bepalen. Het is belangrijk dat je goed de voorwaarden doorleest. Op de verschillende vergelijkingswebsites kun je de inhoud van de pakketten vergelijken.

Een verplicht of een vrijwillig eigen risico
Het verplicht eigen risico voor 2020 blijft gelijk: € 385,-. De eerste € 385,- van de zorg die je gebruikt, betaal je zelf. De kosten daarboven, betaalt je zorgverzekeraar. Je kunt kiezen voor een vrijwillig eigen risico naast het verplicht eigen risico. Dit kan oplopen van € 100,- tot € 500,-. Het maximale eigen risico is € 885,-. Je krijgt in ruil daarvoor korting op de maandpremie. Het eigen risico geldt niet voor de aanvullende verzekering.

Het vrijwillig eigen risico en betalingsproblemen
Is er een risico op betalingsproblemen, spreek dan geen vrijwillig hoger eigen risico af. Er moet voldoende financiële reserve zijn om het hoger eigen risico te kunnen betalen. En word je aangemeld als wanbetaler bij het CAK, dan profiteer je niet van de extra korting op de premie en betaal je als je zorg gebruikt, wel het extra eigen risico.

Let op! heb je een betalingsachterstand, dan kun je niet overstappen. Lees De meestvoorkomende misverstanden over overstappen met een achterstand.