Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Nieuws

Zo sluit je een zorgverzekering af zonder vast woonadres

29 januari 2019
Voor het afsluiten van een zorgverzekering heb je een adres nodig. Heeft iemand geen vast woonadres dan kan een briefadres een oplossing zijn. Het is niet altijd even makkelijk om een briefadres te registreren bij de gemeente. Lukt het niet om een briefadres te registreren, dan zijn er nog twee andere manieren om een zorgverzekering af te sluiten zonder vast woonadres.
geen adres wel zorgverzekering

Geen briefadres, wel een zorgverzekering
De eerste manier om je verzekeringsplicht aan te tonen is met een salarisspecificatie die niet ouder is dan 1 maand. De tweede manier is door een onderzoek verzekering Wlz aan te vragen bij de SVB (Sociale Verzekeringsbank). Als je verzekerd bent voor de Wlz, dan moet je ook een Nederlandse basisverzekering hebben. Op het moment dat de verzekeringsplicht is vastgesteld heeft de zorgverzekeraar een acceptatieplicht voor de basisverzekering, ook zonder briefadres.

Hoe werkt het registreren van een briefadres?
Een briefadres is een adres dat in de Basisregistratie Personen (BRP) staat. Met dit adres kun je een zorgverzekering afsluiten. Het briefadres kan het woonadres zijn van een bekende of een instelling, bijvoorbeeld van een hulporganisatie. Het verstrekken van een briefadres heeft geen invloed op de uitkeringen en toeslagen van de hoofdbewoner. Het briefadres moet ervoor zorgen dat de overheid, maar ook de zorgverzekeraar iemand kan bereiken. De persoon die het briefadres gebruikt, mag niet wonen op het briefadres. Het registreren van een briefadres kan bij de gemeente. Voor de registratie van een briefadres zijn wel richtlijnen, maar gemeentes maken ook hun eigen beleid ten aanzien van briefadressen.

Meer weten of hulp nodig?
Bel ons voor uitleg op het gratis telefoonnummer 0800 64 64 644 of kijk op www.zorgverzekeringslijn.nl voor tips.