Nieuws
Zoektocht naar een lagere zorgpremie leidt tot meer overstappers. Waar moet je op letten?

In een leven en in een jaar kan veel veranderen
In 2023 vervalt de collectiviteitskorting op de basisverzekering. In combinatie met de stijging van de zorgpremie, hogere vaste lasten en oplopende kosten voor levensonderhoud lijkt een zorgverzekering met een lage premie een aantrekkelijke optie. Maar in een leven kan veel veranderen. Denk aan geboorte, scheiding, medische klachten of ander werk. Check daarom, voordat je een keuze maakt of de zorgverzekering nog past bij je (nieuwe) situatie. Vooral bij lopende behandelingen wil je dat een eventueel nieuwe polis de kosten dekt. En dat je niet voor financiële verrassingen komt te staan in het nieuwe jaar.
Een goedkopere zorgverzekering met minder keuzevrijheid
Zorgverzekeraars bieden steeds vaker goedkope polissen met beperkende voorwaarden aan: de zogenaamde budgetpolis. Doordat zorgverzekeraars contracten afsluiten met zorgverleners, kunnen ze tegen een lagere prijs zorg inkopen en daarom betaal je minder premie. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan vergoedt de zorgverzekeraar maar een deel van de kosten. Een budgetpolis is niet altijd even makkelijk te herkennen. Ze worden namelijk niet alleen aangeboden onder de naam budgetpolis. Je kunt ze ook herkennen aan toevoegingen zoals beperkt, bewust, basic en select. Een budgetpolis kan voor jou een prima keuze zijn, zolang je er maar rekening mee houdt dat de kosten van de behandeling alleen volledig worden vergoed als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Zo word je niet onverwachts met hoge kosten geconfronteerd.
Een hoger financieel risico in ruil voor korting
Het verplicht eigen risico blijft ook in 2023 €385,00. Je kunt er daarnaast voor kiezen om je eigen risico vrijwillig te verhogen. In ruil hiervoor krijg je korting op je premie. Verwacht je geen of weinig zorgkosten in 2023, dan kun je overwegen om het eigen risico te verhogen. Zorg er dan wel voor dat je voldoende geld achter de hand hebt, zodat je het hoger eigen risico kunt betalen als je onverwachts toch zorg nodig hebt. Goed om te weten is dat je het eigen risico alleen betaalt als je gebruikmaakt van zorg uit het basispakket. Dus niet voor zorg die betaald wordt vanuit je aanvullende verzekering. Meer informatie over het eigen risico lees je op onze website.
Voor de basisverzekering geldt een acceptatieplicht
Goed om te weten is dat zorgverzekeraars iedereen die verzekeringsplichtig is, moeten accepteren. Dus ook al ben je (chronisch) ziek, of heb je veel zorg nodig, dan kun je gewoon overstappen. Voor het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering kan een zorgverzekeraar wel voorwaarden stellen. Zo kan de zorgverzekeraar bijvoorbeeld vragen om foto’s van je gebit als je een tandartsverzekering wil afsluiten. Ook hoeft de zorgverzekeraar je niet altijd te accepteren.
Meer weten over overstappen?
Adviseer je verzekerden bij het overstappen naar een andere zorgverzekering? Dan is de gratis training ‘Overstappen naar een andere zorgverzekering’ misschien iets voor jou! Op onze website vind je een lijst met vragen en antwoorden over overstappen. Ook de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) heeft aandacht voor het overstapseizoen. Op de website van de SKGZ vind je uitgebreide informatie.