Tips, training & advies
Chat of bel 0800 64 64 644
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Zorgverzekeringsschulden en de toeslagenaffaire: hoe zit dat?

24 augustus 2021
Ben je gedupeerd door de toeslagenaffaire? En heb je je gemeld bij de Belastingdienst? Dan is het goed om te weten dat er verschillende maatregelen zijn die voorkomen dat de financiële gevolgen groter worden. In dit artikel leggen we de belangrijkste maatregelen uit.
toeslagenaffaire zorgverzekering

Voor welke schulden geldt de ‘pauzeknop’?
Ben je gedupeerd door de toeslagenaffaire, dan is er een pauzeknop die tijdelijk voorkomt dat er beslag wordt gelegd. De Eerste Kamer heeft op 2 maart een wetswijziging aangenomen die regelt dat de invordering van schulden bij gedupeerde ouders tijdelijk wordt gepauzeerd. Dit wordt een moratorium genoemd. Het moratorium voorkomt dat schuldeisers beslagleggen op bijvoorbeeld loon, uitkering, of op de compensatie van € 30.000,-. Dit tijdelijke uitstel geldt alleen voor:

  • openstaande vorderingen van gedupeerden en toeslagpartners die vóór 12 februari 2021 zijn ontstaan; en voor
  • vorderingen die betrekking hebben op een overeenkomst die vóór 31 december 2020 is aangegaan.

Ben je gedupeerde en aangemeld als wanbetaler?
Ben je gedupeerde en ben je bij het CAK aangemeld als wanbetaler? Dan hoef je schulden die ontstaan zijn vóór 12 februari 2021 tijdelijk niet te betalen. Voor achterstanden van de bestuursrechtelijke premie stuurt het CAK daarom geen betaalverzoeken meer. Bedragen die namens het CAK bij het CJIB openstaan, hoeven voorlopig ook niet te worden betaald: Het CJIB stuurt voor deze openstaande bedragen geen betaalverzoeken meer en schakelt geen deurwaarder in. Geeft de Belastingdienst definitief aan dat je gedupeerd bent? Of dat je toeslagpartner bent van een gedupeerde? Dan worden je openstaande bedragen  definitief bij het CAK kwijtgescholden.
Ben je als gedupeerde als wanbetaler bij het CAK aangemeld? Kijk dan op de website van het CAK voor meer informatie.

Moeten de ‘nieuwe’ bestuursrechtelijke premies worden betaald? 
Het CAK pauzeert de inning van schulden al je je als gedupeerde hebt gemeld bij de Belastingdienst. De zorgpremie is geen schuld, maar een vaste maandlast en vaste lasten moeten gewoon worden betaald. Daarom moet je nieuwe premies – van na 12 februari 2021 – wel betalen. Alle zorgverzekeringsschulden die zijn ontstaan na 12 februari moeten gewoon worden betaald.

Hoe zit het met een betalingsregeling bij je zorgverzekeraar?
Heb je een achterstand bij je zorgverzekeraar? Dan voorkomt het moratorium dat je zorgverzekeraar beslag legt. Heb je een betalingsregeling omdat je wanbetaler was en is je aanmelding nu opgeschort? Dan is het verstandig om de betalingsregeling na te komen. Je voorkomt dan dat de zorgverzekeraar je opnieuw als wanbetaler aanmeldt. Het moratorium heeft geen invloed op betalingsregelingen.

Worden zorgverzekeringsschulden ook kwijtgescholden?
Er wordt nog gewerkt aan een oplossing voor eventuele schulden bij je zorgverzekeraar. Zodra er meer bekend is over, dan lees je daar meer over op toeslagen.nl/herstel. Het is belangrijk dat je een eventuele betalingsregeling tot die tijd blijft betalen. Dat voorkomt dat je weer automatisch bij het CAK wordt aangemeld.

Heb je meer vragen over de zorgverzekeringsschulden en de toeslagenaffaire?
Je vindt op onze website het antwoord op de meestgestelde vragen. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Bel ons dan gerust. Ons gratis telefoonnummer is 0800 – 64 64 644.