Tips, training & advies
Chat of bel 0800 64 64 644
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Casus

Geen status dan ook geen zorgverzekering?

21 juni 2017
Kinderen die in Nederland worden geboren, waarvan de ouders geen verblijfsstatus hebben, krijgen ook geen status. Maar hoe zit het als één van de ouders wel een status heeft? Belangrijk om te weten, want zonder wettelijke verblijfsstatus kun je geen Nederlandse zorgverzekering afsluiten.

De casus
Een 28-jarige Armeense man heeft in Nederland een geldige verblijfsstatus voor bepaalde tijd. Hij gaat samenwonen met zijn Armeense vriendin, die geen verblijfsstatus heeft. Samen krijgen zij een kind. De vader meldt het kind aan bij de zorgverzekeraar waar hij zelf verzekerd is. De zorgverzekeraar wil het kind niet inschrijven, omdat het geen legale verblijfsstatus heeft.

Kind volgt de moeder
De verzekeraar mag het kind inderdaad niet inschrijven. In Nederland ontleent een kind zijn verblijfsrecht aan de moeder. Een kind geboren uit een moeder die in Nederland geen verblijfsstatus heeft, heeft automatisch ook geen status. De zorgverzekeraar mag in deze casus het kind niet inschrijven voor een Nederlandse basisverzekering. De ouders kunnen voor het kind een internationale verzekering afsluiten.

*In dit geval gaat het om een hele specifieke casus waarbij de vader een tijdelijke verblijfsstatus heeft. Het is niet in alle gevallen zo dat als de vader of moeder geen status heeft het kind ook geen status heeft.