Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Buitenland

Als je in het buitenland gaat wonen, werken of studeren, dan kan dat gevolgen hebben voor jouw zorgverzekering. Bekijk hieronder jouw situatie.

Let op! Als je jezelf uitschrijft bij de gemeente dan stopt jouw zorgverzekering vaak automatisch. Ook als dat niet de bedoeling is. Neem daarom – voordat je naar het buitenland gaat – altijd contact op met je zorgverzekeraar om jouw situatie te bespreken.

Als je op reis gaat, dan moet je in Nederland verzekerd blijven. Je kan je zorgverzekering niet opzeggen, je blijft zorgtoeslag ontvangen. Vraag bij je zorgverzekeraar naar de dekking van je zorgpolis in de landen waar je naartoe reist. Check of je jezelf nog extra wil verzekeren tegen ziektekosten. Neem altijd je EHIC mee op reis.

Let op: Ga je werken tijdens je reis, bekijk de informatie die staat onder het kopje reizen en werken.

Wil je meer informatie over reizen in het buitenland? Kijk dan op www.nederlandwereldwijd.nl.

Als je in het buitenland gaat werken, dan moet je je verzekeren in het land waar je gaat werken.

Kies hieronder jouw situatie.

Je bent niet verzekeringsplichtig in Nederland. Je moet je verzekeren in het land waar je werkt en woont.

Kijk voor meer informatie over wonen en werken in het buitenland op www.nederlandwereldwijd.nl.

Je moet je verzekeren in het land waar je werkt, maar ook in Nederland heb je recht op zorg. Je kan je daarvoor registreren in een Verdragspolis bij CZ . Je hebt daar een verdragsformulier 106 of S1 voor nodig. Dit formulier geeft je buitenlandse ziektekostenverzekeraar af.

Kijk op de website Grensinfopunt om jouw situatie in te vullen en alles te lezen waar jij aan moet denken.

Als je in meerdere landen werkt is je verzekeringsplicht lastig vast te stellen. Wij raden je aan om bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een onderzoek verzekering Wlz aan te vragen.

Soms moet je in Nederland verzekerd blijven en soms kan je de Nederlandse zorgverzekering opzeggen. Dit is afhankelijk van welke landen je bezoekt en hoe lang je in het buitenland blijft werken.

Bespreek daarom jouw reisplannen met jouw zorgverzekeraar. Zij bepalen of je jouw zorgverzekering voorafgaand aan je reis kan stopzetten of niet.

Je bent verplicht een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Je mag zelf kiezen bij welke zorgverzekeraar je dat doet. Elke zorgverzekeraar is verplicht je te accepteren voor de basisverzekering. Je kan ook in aanmerking komen voor zorgtoeslag

Om ook gebruik te kunnen maken van het wettelijk pakket in je woonland, vraag je aan je Nederlandse zorgverzekeraar een verdragsformulier 106 of S1. Je meldt je met dat formulier aan bij de zorgverzekeraar of het ziekenfonds in jouw woonland dat daarvoor is aangewezen.

Kijk op de website grensinfopunt om jouw situatie in te voeren en alles te lezen waar je aan moet denken.

Op www.nederlandwereldwijd.nl vind je meer info over je zorgverzekering, de EHIC en het declareren van buitenlandse zorgkosten.

Dan ben je verzekerd in je woonland.

Speciaal voor werknemers die minder dan 50% van hun totale werktijd telewerken in hun woonland zijn er binnen de EU aanvullende afspraken gemaakt. Onder voorwaarden is het nu mogelijk om je in je werkland te verzekeren. Voldoe je aan de voorwaarden? Dan kun je bij de SVB vragen om een uitzondering te maken!

Meer informatie?
Kijk op de website van de SVB of neem contact met hen op!

Kies hieronder jouw situatie.

Als je naar het buitenland gaat om te studeren, dan moet je in Nederland verzekerd blijven. Het maakt daarbij niet uit of je wel of niet ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente. Je kan ook zorgtoeslag blijven ontvangen.

Heb je een bijbaantje naast je studie in het buitenland? Kies dan hieronder jouw situatie.

Vanaf je eerste werkdag moet je de Nederlandse zorgverzekering opzeggen. Je verzekert je tegen ziektekosten in het land waar je werkt.

Je moet je Nederlandse zorgverzekering opzeggen wanneer je langer dan 3 maanden buiten Nederland werkt voor een buitenlandse werkgever. Ziekte of verlof tellen ook mee voor die periode.

Loop je stage in het buitenland? Dan blijf je meestal in Nederland verzekerd, maar dat hangt af van het land waar je stageloopt en welke regels daar gelden. Vraag de Sociale Verzekeringsbank (SVB) om te beoordelen of je in Nederland verzekerd moet blijven. Neem ook contact op met de SVB als je zorgverzekeraar een bewijs van je verzekeringsplicht in Nederland vraagt.

 

Kijk op www.nederlandwereldwijd.nl hoe je zorgkosten declareert die je in het buitenland gemaakt hebt.

Als je emigreert naar het buitenland, dan vervalt je Nederlandse zorgverzekering. Hoe je je moet verzekeren hangt af van het land waar je gaat wonen.

Meer informatie over wonen in het buitenland met een pensioen of AOW kijk op www.nederlandwereldwijd.nl.

Je moet je aanmelden bij het CAK. Dan kan je aanspraak maken op medische zorg in je nieuwe woonland.

Lees hier wat je moet doen en bekijk de lijst van verdragslanden.

Je moet zelf een ziektekostenverzekering afsluiten in het land waar je woont. Ook kan je een internationale of particuliere verzekering tegen ziektekosten afsluiten.

Ben je hier alleen voor je studie? Of heb je ook een (bij)baantje of loop je stage?

Als je alleen studeert in Nederland en geen bijbaantje hebt of stage loopt, dan hoef je geen basisverzekering in Nederland af te sluiten. Je kan een ziektekostenverzekering gebruiken uit je thuisland of een internationale ziektekostenverzekering.

Als je een EHIC hebt dan kun je die in Nederland gebruiken bij spoedeisende zorg.

Let op:

  • Ben je hier uitsluitend om te studeren en krijg je een brief van het CAK waarin je gevraagd wordt een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten, dan moet je actie ondernemen om een boete te voorkomen. Lees hier wat je moet doen.

Bekijk de situaties wanneer internationale studenten in Nederland verplicht zijn een basisverzekering af te sluiten. (Engels)

Flyer Study or work (internship) in the Netherlands

Als internationale student uit Aruba, Curaçao of Sint Maarten moet je een Nederlandse zorgverzekering afsluiten als je een studie volgt die minimaal 3 jaar duurt.  Tenzij er contra-indicaties zijn, dan vraag je de Sociale Verzekeringsbank (SVB) om te beoordelen of je een basisverzekering af moet sluiten. Voorbeelden van contra-indicaties zijn:

  • Je reist regelmatig naar je land van herkomst
  • Je studie of de kosten van levensonderhoud worden volledig betaald uit het land van herkomst.

Kom je naar Nederland en is het op deze dag al duidelijk dat je korter dan 3 jaar in Nederland zult blijven? En ben je alleen in Nederland om te studeren? Dan ben je geen ingezetene en kun je geen basisverzekering afsluiten. Zorg er in dat geval voor dat je op een andere manier verzekerd bent tegen zorgkosten. Bijvoorbeeld via een internationale ziektekostenverzekering.

Als je in Nederland gaat werken, bijvoorbeeld een bijbaan naast je studie, dan moet je altijd een Nederlandse zorgverzekering afsluiten.

Twijfel je of je een zorgverzekering moet afsluiten? Vraag de SVB dan om dit voor je te beoordelen.

Als internationale student uit Bonaire, Saba of Sint Eustatius moet je een Nederlandse zorgverzekering afsluiten als je een studie volgt die minimaal 3 jaar duurt.  Tenzij er contra-indicaties zijn, dan vraag je de Sociale Verzekeringsbank (SVB) om te beoordelen of je een basisverzekering af moet sluiten. Voorbeelden van contra-indicaties zijn:

  • Je reist regelmatig naar je land van herkomst
  • Je studie of de kosten van levensonderhoud worden volledig betaald uit het land van herkomst.

Kom je naar Nederland en is het op deze dag al duidelijk dat je korter dan 3 jaar in Nederland zult blijven? En ben je alleen in Nederland om te studeren? Dan ben je geen ingezetene en kun je geen basisverzekering afsluiten.

Kun je geen Nederlandse zorgverzekering afsluiten, zorg er dan voor dat je bent ingeschreven bij de Zorgverzekering BES.

Als je in Nederland gaat werken, bijvoorbeeld een bijbaan naast je studie, dan moet je altijd een Nederlandse zorgverzekering afsluiten.

Twijfel je of je een zorgverzekering moet afsluiten? Vraag de SVB dan om dit voor je te beoordelen.

Als je naast je studie gaat werken dan ben je verplicht een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten.

Als je stage loopt, hangt het af van de hoogte van je loon of onkostenvergoeding of je verplicht bent om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten.  Verdien je het minimum loon of meer dan moet je een Nederlandse basisverzekering afsluiten.
Lees hier meer over stage lopen en de verzekeringsplicht

Bekijk hier de checklist zorgverzekering afsluiten.

Bekijk de situaties wanneer internationale studenten in Nederland verplicht zijn een basisverzekering af te sluiten. (Engels)
Flyer Study or work (internship) in the Netherlands

Het antwoord op je vraag niet gevonden?

Mail met ons, Chat met ons of bel ons gratis op 0800 64 64 644.