Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

2 december 2021: online middagcongres

 

De financiële gevolgen van life-events
Voorspellen en tijdig signaleren voorkomt erger!

Het congres was op donderdag 2 december 2021. Wij kijken terug op een geslaagde middag. Binnenkort vind je op deze pagina de video van het congres om terug te kijken.

eef van opdorp dagvoorzitter congres

Ingrijpende levensgebeurtenissen, zoals het verlies van een baan, een partner of echtscheiding kunnen grote negatieve gevolgen hebben. Bij overlijden loopt de achtergebleven partner verhoogd risico op depressie of eenzaamheid. Naast lichamelijke en psychische gevolgen, kunnen life-events ook op financieel vlak een grote impact hebben.

Hoe kun je als vrijwilliger signalen tijdig herkennen? Hoe kun je de gevolgen van life-events herkennen? En wat kun je doen om je cliënt te ondersteunen en schulden te voorkomen? Tijdens het congres gaat dagvoorzitter Eef van Opdorp met verschillende sprekers in gesprek om op deze vragen een antwoord te geven.

 

Voor wie?
Voor vrijwilligers die mensen ondersteunen met (een grote kans op) financiële problemen. Bijvoorbeeld SchuldHulpMaatjes, vrijwilligers thuisadministratie en vrijwillige budgetcoaches van statushouders.

Dagvoorzitter

Dagvoorzitter Eef van Opdorp

Dagvoorzitter Eef van Opdorp

Eef werkt met veel plezier als financieel deskundige bij het TV-programma Uitstel van Executie. Als Money Coach traint ze welzijnswerkers om eerst het echte probleem bij mensen aan te pakken aan de binnenkant en pas daarna het symptoom (geldtekort). Zij heeft na een scheiding zelf de financiële gevolgen van een life-event ervaren.

Met wie gaan we in gesprek?

Tamara Madern

Tamara Madern

Tamara Madern is lector ‘Schuldpreventie en Vroegsignalering’ en interim opleidingsmanager bij de opleiding Commerciële Economie. Ze heeft jaren bij het Nibud gewerkt, o.a. als budgetconsulent en wetenschappelijk medewerker. In 2015 rondde ze haar proefschrift over financieel gedrag van mensen met financiële problemen af.
Gershwin Bonevacia

Gershwin Bonevacia

Gershwin Bonevacia is dichter en spoken word artiest. Sinds maart 2019 is Gershwin stadsdichter van Amsterdam. Hij zal tijdens het online congres een gedicht voordragen.
Bram Buiting

Bram Buiting

Bram Buiting is directeur bij ErWelzijn en sociaal innovator. Hij zal ingaan op de methodiek van ErWelzijn, de zogenaamde life-event benadering. Na een life-event zie je een opeenstapeling van problemen in de tijd. Deze risicomomenten worden in kaart gebracht en er worden creatieve oplossingen uitgewerkt, waardoor opvolgende problematiek wordt voorkomen. De werkwijze van ErWelzijn bezuinigt op leed en onnodige kosten.
Niki Frinking-van Loon

Niki Frinking-van Loon

Niki is relatiebeheerder en trainer voor het sociaal domein bij Zorgverzekeringslijn. Zij heeft brede werkervaring binnen de sociaal juridische dienstverlening en kent uit de praktijk de financiële zorgverzekeringsproblemen die vaak het gevolg zijn van life events.
Gerda Veen

Gerda Veen

Gerda is coördinator van Humanitas Amsterdam. Humanitas zet vrijwilligers in om mensen te helpen met hun financiële administratie. Hoe trainen zij hun vrijwilligers om om te gaan met life-events? En is er aandacht voor de match tussen hulpvrager en hulpverlener?