Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Onverzekerd?

Een geregistreerd briefadres is een adres dat in de Basisregistratie Personen (BRP) staat. Met dit adres kan je een zorgverzekering afsluiten. Het briefadres kan het woonadres zijn van familie, een vriend of een kennis. Uitkeringen en toeslagen blijven hetzelfde voor de bewoner die jou het briefadres geeft.

Let op! De bewoner moet dit wel goed vinden.

Nee, een postbus of antwoordnummer kun je niet gebruiken als briefadres.
Een briefadres is het adres van een andere persoon of van een door de gemeente aangewezen adres van een instelling, dat in de BRP (basisregistratie personen) wordt geregistreerd.  Een postbus of antwoordnummer is dat niet.

Een briefadres is altijd tijdelijk. Hoe lang een briefadres geldig is, hangt af van je gemeente. Iedere gemeente heeft eigen regels voor het afgeven van een briefadres. Informeer daarom bij je gemeente.

Nee een briefadres zorgt ervoor dat je bereikbaar bent voor de zorgverzekeraar en de overheid. Je mag niet op het adres wonen. Wel moet je ervoor zorgen dat je regelmatig je post ophaalt.

Iemand zonder vast woonadres kan een briefadres van een familielid, vriend of kennis gebruiken. De hoofdbewoner moet hiervoor wel toestemming geven. Het geven van een briefadres door de hoofdbewoner heeft geen gevolgen voor zijn of haar uitkeringen en toeslagen. Het is belangrijk dat de post daadwerkelijk door de aanvrager wordt opgehaald.

Let op! Een postadres of een postbus geldt niet als een briefadres.

Heb je geen vast woonadres en kun je ook geen briefadres krijgen, dan kun je op de volgende manieren toch een zorgverzekering afsluiten:

  • Met een (digitale) loonstrook niet ouder dan 1 maand.
  • Met een verklaring van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) dat je verzekeringsplichtig bent.

Lukt het je niet om een briefadres te vinden? Ga dan naar de gemeente, zij kunnen je ook helpen bij het regelen van een briefadres.

De beslagvrije voet geldt voor iedereen die in Nederland woont of verblijft. Sta je ingeschreven in de BRP met een briefadres, dan moet je aan de deurwaarder aantonen dat je in Nederland verblijft. Dat kun je doen met bijvoorbeeld een tijdelijke (onder-)huurovereenkomst of een verklaring van de daklozenopvang of sleep-inn. De deurwaarder moet dan in ieder geval rekening houden met de beslagvrije voet.

Het antwoord op je vraag niet gevonden?

Mail met ons, Chat met ons of bel ons gratis op 0800 64 64 644.