Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Zorgtoeslag

Als je zorgtoeslag ontvangt en jij of je toeslagpartner hebben schulden, dan kan je zorgtoeslag in gevaar komen. Bijvoorbeeld als je wanbetaler bent voor de zorgverzekering of je hebt schulden bij de Belastingdienst.

Als je aangemeld bent als wanbetaler bij het CAK, dan probeert het CAK de bestuursrechtelijke premie te innen via bronheffing via werkgever of uitkeringsinstantie. Als dat niet mogelijk is, draagt het CAK de inning over aan het CJIB (Centraal Justitieel Incassobureau). Het CJIB controleert bij de Belastingdienst of de wanbetaler (en eventuele toeslagpartner) zorgtoeslag ontvangt. Als dat het geval is, dan houdt het CJIB de zorgtoeslag in. Het CJIB gebruikt de zorgtoeslag om een deel van de bestuursrechtelijke premie te betalen. Voor het resterende bedrag van de openstaande bestuursrechtelijke premie ontvangt de wanbetaler een acceptgiro die binnen zes weken moet worden betaald.

Rekenvoorbeeld
De bestuursrechtelijke premie in 2018 bedraagt 138,50 euro. Stel dat je recht hebt op de maximale zorgtoeslag van 102,- euro per maand (2019). Dan ontvang je op de CJIB-acceptgiro een bedrag van € 36,50 dat je moet betalen.

Het antwoord op je vraag niet gevonden?

Mail met ons, Chat met ons of bel ons gratis op 0800 64 64 644.