Tips, training & advies
Chat of bel 0800 64 64 644
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Aangemeld bij het CAK vanwege een verjaarde vordering. Mag dat?

1 april 2019
Stel je hebt een verjaarde zorgverzekeringsschuld en je wilt afgemeld worden bij het CAK. Mag de zorgverzekeraar je dan vragen om eerst een betalingsregeling af te sluiten voor die vordering?
aanmelding CAK verjaarde vordering

Wanneer verjaart een zorgverzekeringsschuld?
Heb je een achterstand bij je zorgverzekeraar en deze stuurt je langer dan 5 jaar geen herinnering of aanmaning, dan verjaart de schuld. Op het moment dat de verzekeraar je herinnert aan je schuld (stuiten), dan begint de termijn van 5 jaar weer opnieuw te lopen. Als je in de periode van 5 jaar zelf de vordering erkent, door bijvoorbeeld een deel te betalen, verjaart de vordering ook niet.

Bij verjaring blijft de schuld wel bestaan
Als de schuld verjaart, betekent dit niet dat de schuld niet meer bestaat. Je zorgverzekeraar kan alleen geen betaling van de schuld meer eisen. In de praktijk kan het gebeuren dat betalingen die je doet gebruikt worden om (een deel van) de schuld af te lossen. Als een betaling gedaan wordt zonder kenmerk, dan mag deze wel gebruikt worden voor de schuld.

Zorgverzekeraar moet afmelden als opeisbare vorderingen zijn voldaan
Recent diende een verzekerde een klacht in bij de Geschillencommissie van de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen. De verzekerde vroeg de zorgverzekeraar hem met terugwerkende kracht vanaf 1 december 2014 af te melden. De datum waarop het jongste deel van zijn vordering verjaard was. De zorgverzekeraar weigerde dit en stelde als voorwaarde voor afmelding dat de verzekerde een betalingsregeling afspreekt voor de verjaarde vordering. De Geschillencommissie besliste dat de zorgverzekeraar de verzekerde met terugwerkende kracht moet afmelden bij het CAK.

Lees de volledige uitspraak op het Kennisplein Ziektekostenverzekering

Als eerste dit soort berichten in je mailbox ontvangen?

Eigen risico