Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

De schuldenproblematiek van de jonge generatie

19 juni 2024
Flanderijn, incasso- en gerechtsdeurwaardersorganisatie liet onderzoek uitvoeren naar de schuldenproblematiek onder jongeren. Zij incasseerden steeds vaker schulden bij jongeren. In dit artikel lees je welke rekeningen het vaakst blijven liggen en waarom jongeren het lastig vinden om hulp te vragen.
onderzoek jongeren betalen

Sterke stijging schulden onder jongeren sinds corona
Michel van Leeuwen is directeur en gerechtsdeurwaarder bij Flanderijn. “We zien dat het aantal jongeren met schulden onder jongeren vanaf de coronatijd (begin 2020) stijgt. In eerste instantie dachten wij dat corona de oorzaak daarvan was, omdat jongeren vaak hun baantjes kwijtraakten,” zegt Michel. “Maar ook na de coronatijd ging het bij een steeds groter deel uit van de dossiers om jongeren. In 2019 was 7% van de dossiers van jongeren (tussen de 18 en 25 jaar) nu is dat gestegen naar 16%. Dit was voor ons aanleiding om verder onderzoek te laten doen.”

De rekening van de zorgverzekeraar blijft het vaakst liggen
Van de jongeren in de leeftijdscategorie 18 tot 25 jaar met schulden laat 33% de rekening van de zorgverzekeraar liggen. Op plek twee en drie volgen het niet betalen van de huur of hypotheek en het niet terugbetalen van een Tikkie aan vrienden en/of familie. Opvallend is dat rekeningen van partijen die ‘achteraf betalen’ aanbieden zoals Klarna, Tinka en Riverty en abonnementen, bijvoorbeeld op de sportschool en streamingdiensten veel minder vaak, respectievelijk 14 en 13%, blijven liggen. Volgens Michel van Leeuwen kan dat te maken hebben met de hogere incassodruk van deze bedrijven.

Soort betalingsproblemen hangt samen met opleidingsniveau
Uit het onderzoek van Flanderijn blijkt ook dat er grote verschillen zijn tussen het soort schulden en het opleidingsniveau. Zo staan jongeren met een hbo- of wo-opleidingsniveau vaker rood en hebben jongeren met een vmbo of mbo- opleiding vaker een achterstand bij hun zorgverzekeraar. De meeste jongeren vinden dat er vanuit de overheid (81%) meer aandacht moet zijn voor jongeren en schulden en dat er ook op school (86%) meer aandacht moet zijn voor financiële educatie.

Bellen met schuldeisers is lastig
Bijna 70% van de jongeren geeft aan dat zij het lastig vinden om bedrijven waar zij een schuld hebben te bellen. Zij schamen zich en hebben en ze zijn bang voor nadelige gevolgen als ze contact opnemen. Daarnaast zeggen ze er geen vertrouwen in te hebben dat de instanties die zeggen te helpen ze daadwerkelijk verder helpen.

Lees het hele onderzoek van Flanderijn Nederlandse jongeren in rode cijfers: de schuldenproblematiek van de jonge generatie