Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Onderzoek wijst uit: aanmelding als wanbetaler heeft negatief effect op (mentale) gezondheid

20 september 2021
Het is al langer bekend dat problematische schulden en gezondheidsproblemen samenhangen. Langdurige financiële zorgen en een gebrek aan perspectief leiden tot chronische stress wat een negatief effect heeft op iemands (mentale) gezondheid. Onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) bevestigt dat deze relatie tussen schulden en gezondheid inderdaad bestaat. Uit het onderzoek 'When financials get tough, life gets rough? Problematic debts and ill health' blijkt dat de kosten van de geestelijke gezondheidszorg (ggz) sterker stijgen nadat mensen in financiële problemen terechtkomen.
onderzoek schulden en gezondheid

Zorggebruik wanbetalers en niet-wanbetalers vergeleken
Het CPB heeft onderzocht of het krijgen van problematische schulden leidt tot het vaker gebruik maken van geestelijke gezondheidszorg, sociale en/of financiële hulpverlening. Hierbij is gekeken naar mensen, die in 2013 in de wanbetalersregeling terecht zijn gekomen. Hun zorggebruik in de jaren 2011-2015 werd vergeleken met het zorggebruik van mensen, die in dezelfde periode geen zorgverzekeringsschuld hadden.
Uit het onderzoek blijkt dat de ggz-kosten gemiddeld stijgen met ongeveer € 200,- nadat mensen in de wanbetalersregeling terechtkomen. Dat staat gelijk aan een stijging van zo’n 30% in ggz-kosten. Ook neemt de kans op ggz-gebruik met 7% toe en de kans op gebruik van sociale en/of financiële hulpverlening met 40%. Andersom geldt de relatie ook. Mensen die in de schulden terechtkomen, hadden daarvoor vaker al hogere gezondheidszorguitgaven dan mensen zonder schulden.

Implicaties voor beleid
Volgens projectmanager gemeenten van Zorgverzekeringslijn Roos Meertens, bevestigt het onderzoek eens te meer dat zorgverzekeringsschulden vaak niet alleen komen. “Een aanmelding bij het CAK als wanbetaler is een belangrijke signaal voor bredere schuldenproblematiek en voor problemen op andere leefgebieden.  Het betreft hier een groep, die sterk gebaat is bij een proactieve en intensieve benadering vanuit gemeenten. De CAK wanbetalerslijst, die sinds 2017 door gemeenten kan worden opgevraagd, is hierbij een belangrijk hulpmiddel. “

Meer weten?
Wil je meer weten over de CAK wanbetalerslijst en hoe je deze kunt inzetten? Neem voor gratis advies contact op met Roos Meertens via roos@zorgverzekeringslijn.nl of 088 9006 965.

Het onderzoek  ‘When financials get tough, life gets rough? Problematic debts and ill health’ is op de website van het CPB te lezen.