Nieuws
Rosanne Oomkens, onderzoeker Panteia: Zorgwekkende cijfers en trends
Hoeveel jongeren kampen er nu precies met schulden in Nederland? Die vraag is nog niet zo eenvoudig te beantwoorden, stelt onderzoeker Rosanne Oomkens van Panteia, die allerlei verschillende onderzoeken over de schuldenproblematiek naast elkaar heeft gelegd.
Sommige onderzoeken zijn verouderd of hanteren verschillende definities: het gaat over problematische schulden, risicovolle schulden en betaalachterstanden. Maar er is wel een aantal zorgwekkende trends waar te nemen, stelt Oomkens. Uit onderzoek van Panteia blijkt dat in 2015 tien procent van de jongeren tussen de 18 en 27 jaar hun zorgverzekering niet op tijd betaalden. ‘Te laat betalen hoeft niet meteen op problemen te duiden, maar dit is wel een groot aantal. Zeker omdat we weten dat deze betalingsachterstanden een belangrijke indicator zijn voor bredere financiële problemen.
Uit recente cijfers van het BKR blijkt bijvoorbeeld dat het aantal jongeren met betalingsproblemen ook stijgt. “Was er eind 2019 nog sprake van 32.000 jongeren, eind 2020 was dat aantal al gestegen naar 34.000. Dit zijn zorgwekkende trends, zeker omdat hun positie erg kwetsbaar is. Ze worden ook hard getroffen door corona. 43 procent van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar is door corona minder gaan werken en verdient dus minder. Een grote buffer hebben ze meestal niet, dus de rek is er snel uit.’
Volgens Oomkens zijn data over betalingsachterstanden en schulden een waardevol instrument om vroegtijdig jongeren met geldzorgen op te sporen. ‘Het is vooral belangrijk om er vroeg bij te zijn om grote problemen te voorkomen’.