Tips, training & advies
Chat of bel 0800 64 64 644
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Vraag nu een verkleinde CAK-lijst aan

29 januari 2024
Een betalingsachterstand van de zorgpremie is één van de eerste signalen van geldproblemen. Met de CAK-lijst krijgen gemeenten zicht op mensen die langer dan 6 maanden hun zorgpremie niet hebben betaald. Deze lijst helpt gemeenten om gericht hulp te bieden aan inwoners met (beginnende) schulden. Gemeenten kunnen een lijst aanvragen met alle inwoners die door hun zorgverzekeraar zijn aangemeld bij het CAK.
cijfers wanbetalers per gemeente

Nieuw: een volledige of specifieke CAK-lijst aanvragen
Vanaf nu is het ook mogelijk om een lijst aan te vragen met specifieke gegevens. Bij het aanvragen van de lijst maak je als gemeente nu een keuze tussen twee soorten CAK-lijsten:

  • Een overzicht van alle inwoners van een gemeente die in de wanbetalersregeling zitten.
  • Een overzicht van wanbetalers met specifieke kenmerken. Je kunt kiezen uit vijf kenmerken: postcodegebied; leeftijd; recidive (vaker dan één keer aangemeld); openstaand bedrag bij het CAK; en aanmelddatum. Je kunt ook meerdere kenmerken kiezen, om de selectie nog verder te verfijnen.

Beide lijsten zijn op te vragen via het aanvraagformulier, dat te vinden is op de website van het CAK.

Voldoen aan de inspanningsverplichting
Hoewel het niet verplicht is om de CAK-lijst op te vragen, is er wel sprake van een inspanningsverplichting zodra je de lijst aanvraagt. Dit betekent dat je als gemeente verplicht bent om een hulpaanbod te doen aan alle inwoners, die op de lijst staan. Voor gemeenten met een hoog aantal wanbetalers of met een beperkte capaciteit, kan dit een grote uitdaging zijn. De verkleinde CAK-lijst biedt hierbij uitkomst. Door het opvragen van een specifieke selectie, ontvang je alleen de gegevens die passen bij jouw aanpak en bij jouw capaciteit.

Nieuwe wanbetalersrapportages van Zorgverzekeringslijn
Maar hoe bepaal je als gemeente welke selectie je opvraagt? Om inzicht te verkrijgen in de samenstelling van het wanbetalersbestand in jouw gemeente kun je bij Zorgverzekeringslijn een wanbetalersrapportage aanvragen. Je vindt in de rapportage de volgende gegevens:

  • aantal wanbetalers per gemeente
  • leeftijdscategorieën
  • herkomst
  • wel/geen zorgtoeslag
  • wel/geen uitkering
  • huishoudsamenstelling
  • aantal wanbetalers per wijk

De inzichten uit deze rapportage kunnen je helpen te bepalen welke selectie je opvraagt bij het CAK. Vanaf nu kun je de nieuwste rapportage met peildatum 31-12-2022 aanvragen via het aanvraagformulier op onze website.