Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Verslag: Verdiepende sessie Jongeren met Schulden Schouders Eronder & Zorgverzekeringslijn

De professionals die deelnemen aan het tweede deel van de themadag zijn stuk voor stuk actief op het thema schulden. Ze nemen dan ook een hoop ervaring en kennis mee. De grote vraag die tijdens deze verdiepende sessie op tafel ligt luidt: hoe kunnen we jongeren met schulden – het liefst zo vroeg mogelijk – bereiken? Een week eerder gingen de deelnemers hier samen met bijna honderd collega’s over in gesprek tijdens de themadag van Schouders Eronder en Zorgverzekeringslijn. De grote belangstelling geeft aan hoe hoog de urgentie is. Ook corona versterkt het risico op schulden doordat veel jongeren hun bijbaantje zijn kwijtgeraakt.

“We weten allemaal hoe belangrijk het is om mensen met schulden zo vroeg mogelijk te bereiken. En dat lukt ons steeds beter, we werken nauw samen met allerlei partners, maar over of van jongeren krijgen we nog weinig signalen binnen”

Angelique van Ham, schuldhulpverlener gemeente Waalre.

Aan de hand van de Schouders Eronder Methode wordt dit vraagstuk vandaag verder ontleed. Projectleider Anne Vreeman: ‘Professionals in de uitvoering zien goed waar de losse problemen zitten, maar schakelen vaak te snel door naar de oplossing. Aan de hand van deze methode maken we vandaag eerst een goede probleemanalyse. Wat zijn de ervaringen in de praktijk, de inzichten uit de wetenschap? Op welk gebied knelt het?’ Professionals leren op deze manier een vraagstuk methodisch ‘aan te vliegen’ om daarna op zoek te gaan naar mogelijke oplossingsrichtingen.

Vraagstuk Centraal Methodiek Schouders Eronder

 

Niki van Loon van Zorgverzekeringslijn is onder de indruk van de betrokkenheid van de deelnemers. ‘Het is volgens mij zo goed om op deze manier – en dat werkt ook online – met professionals uit alle delen van het land – ervaringen en kennis uit te wisselen.’