Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Casus

Uitspraak Geschillencommissie geeft Jeanette meer lucht

17 april 2023
Jeanette (68 jaar) woont met haar man Henk in Veenendaal. Jeanette lijdt aan de longziekte COPD en zij gebruikt sinds augustus 2021 een zuurstofapparaat. Door de stijgende energieprijzen krijgt Jeanette – net als veel andere longpatiënten – een hogere rekening van haar energieleverancier. De zorgverzekeraar van Jeanette wilde deze hogere kosten niet vergoeden, maar daar komt nu verandering in.
stroomkosten vergoeding zorgverzekering

Dag en nacht afhankelijk van extra zuurstof
Jeanette is 24 uur per dag afhankelijk van een zuurstofapparaat, een zogenaamde zuurstofconcentrator, die ervoor zorgt dat zij genoeg zuurstof binnenkrijgt. Een dergelijk apparaat en de stroomkosten daarvan, worden vergoed vanuit de basisverzekering. Met de stijgende energieprijzen is de vergoeding die Jeanette en Henk krijgen van hun verzekeraar niet meer genoeg om de stroomkosten van het apparaat te betalen.

Financiële problemen en erger voorkomen
De € 0,95 per dag die de zorgverzekeraar vergoedt is minder dan de stroomkosten die Jeanette en Henk betalen voor het gebruik van het apparaat. De zorgverzekeraar gaat er namelijk vanuit dat Jeannette maar 16 uur in plaats van 24 uur gebruikmaakt van de zuurstofconcentrator. Daarnaast loopt het energiecontract van Henk en Jeanette over enkele maanden af en gaan zij waarschijnlijk een veel hogere prijs betalen, waardoor de vergoeding helemaal niet meer voldoende is. Jeanette wil voorkomen dat zij en Henk door de te lage vergoeding in de financiële problemen komen. Of nog erger dat Jeannette geen gebruik meer kan maken van de zuurstof. Zij vraagt daarom of haar zorgverzekeraar de werkelijke kosten wil betalen.

De zorgverzekeraar vindt een lagere vergoeding reëel
Als de zorgverzekeraar weigert de daadwerkelijke kosten te betalen gaat Jeanette met haar probleem naar de SKGZ. De Ombudsman zorgverzekeringen probeert te bemiddelen tussen Jeanette en haar zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar houdt echter voet bij stuk en geeft aan dat hij € 0,95 per dag een reële vergoeding vindt. Daarnaast vindt de zorgverzekeraar het te veel werk om per verzekerde te berekenen wat de daadwerkelijke stroomkosten zijn.

De zorgverzekeraar moet Jeanette de daadwerkelijke kosten betalen
De bemiddeling door de Ombudsman zorgverzekeringen heeft er niet voor gezorgd, dat Jeanette en haar zorgverzekeraar er samen uit zijn gekomen. Jeanette vraagt daarom de Geschillencommissie Zorgverzekeringen om een uitspraak te doen. De Geschillencommissie beslist dat de zorgverzekeraar de stroomkosten alsnog volledig moet vergoeden. Jeannette krijgt daarom van de zorgverzekeraar nog een extra betaling van € 172,64 voor de stroomkosten van de afgelopen maanden. Bovendien moet de zorgverzekeraar ook het entreegeld van € 37,- voor de Geschillencommissie vergoeden.

Herken je deze situatie?
Neem dan contact op met je zorgverzekeraar om te kijken of je ook in aanmerking komt voor vergoeding van  de werkelijke stroomkosten. Als jullie er samen niet uitkomen, neem dan contact op met de SKGZ.

Goed om te weten!
De uitspraak van de Geschillencommissie Zorgverzekeringen gaat over zuurstofapparatuur of een zuurstofconcentrator en niet over mechanische ademhalingsondersteuning. Maak je gebruik van mechanische ademhalingsondersteuning, dan heb je recht op een tegemoetkoming van de elektriciteitskosten en niet op vergoeding van de elektriciteitskosten.

 

In dit artikel lees je de casus van een klacht die door de SKGZ is behandeld, alleen Jeanette en Henk heten in werkelijkheid anders. De volledige uitspraak kun je teruglezen op de website van de SKGZ.