Tips, training & advies
Chat of bel 0800 64 64 644
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Casus

Wie betaalt de tandarts?

14 mei 2020
De rekening van de tandarts wordt voor verzekerden tot 18 jaar meestal betaald door de zorgverzekeraar, omdat deze zorg onder de basisverzekering* valt. Ga je net na je 18e verjaardag naar de tandarts, dan wordt de rekening niet zonder meer vergoed door de zorgverzekeraar. Lees onderstaande casus van Britt.
tandarts vergoeding zorgverzekering

Meeverzekerd met moeder
Britt is meeverzekerd met haar moeder. Haar moeder heeft een basisverzekering en een aanvullende tandartsverzekering afgesloten. Britt wordt op 20 april 18 jaar. Zij sluit een studentenverzekering af met een aanvullende module voor mondzorg. Deze verzekering gaat in op 1 mei. Op 28 april gaat zij naar de tandarts voor een behandeling. Deze behandeling wordt niet meer vergoed vanuit de basisverzekering, omdat zij 18 jaar is. Britt denkt dat de rekening wordt betaald vanuit de aanvullende verzekering van haar moeder.

Let op de voorwaarden van aanvullende tandartsverzekeringen
De zorgverzekeraar heeft in haar voorwaarden vastgelegd dat aanvullende verzekeringen voor meeverzekerde kinderen gelden tot hun 18e verjaardag. Aanvullend vermeldt de zorgverzekeraar dat dit niet geldt voor aanvullende tandartsverzekeringen: meeverzekerde kinderen kunnen geen gebruikmaken van de aanvullende tandartsverzekeringen. Dit betekent dat een eventuele vergoeding uit de aanvullende tandartsverzekering van de 18-jarige moet komen. Maar de nieuwe zorgverzekering van Britt gaat pas in op 1 mei. Gelukkig is de zorgverzekeraar in dit geval coulant. Britt was niet van zorgverzekeraar veranderd. De kosten worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering die op 1 mei ingaat.

Tip! Ga je in de periode rondom je 18e verjaardag naar de tandarts? Informeer bij je zorgverzekeraar hoe het zit met vergoeding van de kosten en vraag een schriftelijke bevestiging!

* De volgende kosten vallen in 2020 niet onder de basisverzekering: orthodontie en bijkomende kosten, kronen en bruggen, implantaten, gedeeltelijke prothese en uitwendig bleken.