Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Wat zijn de gevolgen als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat?

13 december 2023
Zorgverzekeraars maken afspraken met zorgverleners (zoals ziekenhuizen, apothekers etc.) over de kosten en kwaliteit van de zorg. Als je naar een zorgverlener gaat die afspraken heeft met de zorgverzekeraar, is dat gecontracteerde zorg. De behandeling wordt dan volledig betaald. Kies je voor een zorgverlener met wie je zorgverzekeraar geen contract heeft, dan moet je meestal een deel van de rekening zelf betalen.
niet gecontracteerde zorg ziekenhuis

Wat is gecontracteerde zorg?
Zorgverzekeraars maken afspraken met zorgverleners (zoals ziekenhuizen, apotheken, fysiotherapeuten etc.) over de kosten, aantallen en kwaliteit van de zorg. Ga je naar een zorgverlener die afspraken heeft met je zorgverzekeraar heeft, dan is dat gecontracteerde zorg. De zorgverzekeraar vergoedt de kosten van verzekerde zorg door een gecontracteerde zorgaanbieder volledig. Houd er wel rekening mee dat voor (de meeste) zorg vanuit de basisverzekering  je wel eerst je eigen risico moet betalen. En voor bepaalde zorg betaal je een wettelijke eigen bijdrage.

Ga je naar een zorgverlener zonder contract, dan betaal je een deel zelf
Het uitgangspunt van een budgetpolis, naturapolis of combinatiepolis met naturadekking is dat je gebruik maakt van zorg door een gecontracteerde zorgaanbieder. Kies je ervoor om naar een zorgverlener te gaan, die geen contract heeft met je zorgverzekeraar, dan worden de zorgkosten niet volledig vergoed. De hoogte van de vergoeding hangt af van het type polis die je hebt afgesloten. Vaak geldt hoe goedkoper je zorgverzekering, hoe minder keuze je hebt uit gecontracteerde zorgaanbieders en hoe lager de vergoeding is als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Alleen met  een restitutiepolis krijg je bij alle zorgaanbieders 100%, van het markconforme tarief, vergoed. De zorgverlener hoeft dus geen overeenkomst te hebben met de zorgverzekeraar. Het aantal restitutiepolissen is echter zeer beperkt.

Een rekenvoorbeeld:
Jos heeft een naturapolis en geen vrijwillig eigen risico. Hij wil een knie-operatie laten uitvoeren door een niet-gecontracteerd ziekenhuis. De kosten van de operatie zijn € 2.500,-. Het gemiddelde tarief voor deze behandeling is € 2.000,-. In de voorwaarden van de polis van Jos staat dat de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg maximaal 75% van het gemiddeld tarief is. Van de € 2.500,- moet Jos zelf € 1.385,- betalen. Hoe zit dat: de zorgverzekeraar vergoedt € 1.500,- (75% van € 2.000,-) min het eigen risico van € 385,-, dus € 1.115,-. Jos heeft zijn eigen risico nog niet gebruikt, dus dat moet hij ook betalen.

Tip!
Ga je naar een zorgverlener; kijk dan vooraf of je zorgverzekeraar een contract met deze partij heeft om extra kosten te voorkomen.