Tips, training & advies
Chat of bel 0800 64 64 644
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Betalingsproblemen

Als je je premie niet betaalt, zal je zorgverzekeraar je brieven en betalingsherinneringen sturen en een incassobureau of deurwaarder inschakelen. Als je 6 maandpremies niet betaalt, dan word je door je zorgverzekeraar aangemeld bij het CAK en moet je een hogere premie betalen.

Daarnaast kan een premieachterstand bij je zorgverzekeraar nog andere gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor je aanvullende verzekering, je zorgtoeslag of een eventueel pgb (persoonsgebonden budget).

Let op! Ook al heb je een achterstand, je blijft verzekerd voor zorg uit het basispakket.

Als je 6 maanden je zorgpremie niet betaald hebt, dan meldt je zorgverzekeraar je aan als wanbetaler bij het CAK. Je moet vanaf dat moment de bestuursrechtelijke premie van € 160,60 (juli 2024)  per maand betalen. Je blijft bij je eigen verzekeraar verzekerd voor de basisverzekering, de bestuursrechtelijke premie betaal je aan het CAK. Het CAK probeert de premie te innen door deze in te laten houden op je salaris of uitkering. Is dat niet mogelijk, dan ontvang je een betaalverzoek van het CJIB.

Vragen? Kijk dan of het antwoord op je vraag er hieronder bij staat of neem contact met ons op.

Let op! Je lost met de betaling van de bestuursrechtelijke premie niet je schuld bij je zorgverzekeraar af.

Het CAK probeert de bestuursrechtelijke premie te innen door deze in te laten houden op je loon of salaris, de zogenaamde broninhouding. Lukt dit niet dan schakelt het CAK het CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau) in. Het CJIB kan je zorgtoeslag laten omleiden om de bestuursrechtelijke premie te betalen. Of je ontvangt een betaalverzoek van het CJIB.

 

 

Het CAK houdt de bestuursrechtelijke premie niet in op je inkomen als er geen vast of niet voldoende inkomen is. Dat is het geval in de volgende situaties:

  • Je inkomen is lager dan de bestuursrechtelijke premie
  • Je hebt een kortlopende uitkering: een overlijdensuitkering, een Ziektewetuitkering of een WW-uitkering
  • Je hebt geen dienstverband met een werkgever, bijvoorbeeld als je werkt voor een uitzendbureau

 

Ja, als je in dienst bent van het uitzendbureau, dan zal het CAK het uitzendbureau wel vragen om de bestuursrechtelijke premie in te houden. Het uitzendbureau is dit dan ook verplicht.

Let op! Werk je voor het uitzendbureau dan word de bestuursrechtelijke premie niet ingehouden op je inkomen.

 

Het antwoord op je vraag niet gevonden?

Mail met ons, Chat met ons of bel ons gratis op 0800 64 64 644.