Tips, training & advies
Chat of bel 0800 64 64 644
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Zorgverzekering

Eigen bijdrage en eigen risico zijn verschillende dingen. Het verplichte eigen risico geldt voor de meeste zorg in het basispakket. Voor sommige zorg wordt een eigen bijdrage gevraagd. Dit kan een vast bedrag zijn of een percentage van de kosten. Bijvoorbeeld voor orthopedische schoenen, hoortoestellen en ziekenvervoer.

Het eigen risico is een verplicht bedrag wat je moet betalen als je kosten maakt voor zorg uit je basisverzekering. In 2023 is dit verplichte eigen risico voor je zorgverzekering 385 euro.

Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen voordat de zorgverzekeraar je zorgkosten vergoedt. Het eigen risico geldt per persoon en per kalenderjaar.

ELK JAAR VEEL ZORGKOSTEN?

Je kan het verplicht eigen risico gespreid betalen

Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen voordat de zorgverzekeraar je zorgkosten vergoedt. Het wettelijk verplicht eigen risico bedraagt € 385,- (2021).

Let op! Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering, niet voor aanvullende verzekeringen.

Als je kiest voor een vrijwillig eigen risico, dan krijg je korting op je maandpremie. Het is alleen verstandig als je het bedrag voor het wettelijk en het vrijwillig eigen risico op je spaarrekening hebt staan.

Als je kiest voor een vrijwillig eigen risico van € 500,-, dan moet je de eerste € 885, (€ 500,- +€ 385,-) aan zorgkosten zelf betalen, bijvoorbeeld voor een behandeling in het ziekenhuis.

Nee, het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering. En betaal je alleen als je gebruik maakt van zorg uit het basispakket. Dus niet voor zorg die betaald wordt, vanuit je aanvullende verzekering.

Voor de volgende zorg uit het basispakket betaal je geen eigen risico:

 • huisartsenzorg (waaronder de huisartsenpost);
 • verloskundige zorg en kraamzorg;
 • bepaalde zorg bij een aantal chronische ziekten (diabetes mellitus type 2, COPD en CVR). Bij de behandeling van deze ziekten zijn verschillende zorgverleners betrokken. Bij bijvoorbeeld diabetes zijn dat huisarts, diëtist, podotherapeut, apotheker, oogarts en fysiotherapeut. Dit heet ketenzorg;
 • wijkverpleging;
 • nacontroles bij orgaandonatie;
 • reiskosten bij orgaandonatie.
 • gecombineerde leefstijlinterventie.

De zorgverzekeraar kan ook bepaalde zorgaanbieders, zorgprogramma's, medicijnen en hulpmiddelen uitsluiten van het eigen risico.

Voor sommige ziektekosten uit het basispakket betaalt u een eigen bijdrage. Bijvoorbeeld voor kraamzorg en hoortoestellen. De overheid bepaalt voor welke zorg de eigen bijdrage geldt en hoe hoog die bijdrage is.

Als je zorg krijgt waar je een eigen bijdrage voor moet betalen en je hebt je vrijwillig eigen risico (€ 385,-) nog niet gebruikt, werkt dat als volgt:

 • Je betaalt eerst de eigen bijdrage
 • Het bedrag dat dan overblijft, betaal je uit je verplicht eigen risico
 • Blijft er dan nog een bedrag over, dan betaal je dat uit je vrijwillig eigen risico als je dat hebt
 • Het bedrag dat dan overblijft, betaalt de zorgverzekeraar

 

eigen risico en eigen bijdrage

Net als in Nederland betaal je ook in het buitenland eigen risico voor zorg die je vergoed krijgt uit de basisverzekering. Let op: de zorgverzekeraar vergoedt dit uit de basisverzekering tot maximaal het Nederlands tarief voor spoedeisende zorg. Bel voor zorg in het buitenland daarom altijd het nummer van de alarmcentrale van je zorgverzekeraar. Bij een ziekenhuisopname ben je dit zelfs verplicht. Dat nummer staat op de achterkant van je European Insurance Card (EHIC).

Nee voor kinderen tot 18 jaar geldt geen eigen risico.

Ja het eigen risico geldt per persoon. Alleen verzekerden onder de 18 jaar hebben geen eigen risico. Staan er meerdere personen boven de 18 jaar op jouw polis, dan is het eigen risico € 385,- per persoon.

Alle kosten van de diagnose en de behandeling in een zorgtraject worden per Diagnose Behandel Combinatie (DBC) in rekening gebracht. Begon het zorgtraject vorig jaar dan kun je dit jaar nog een rekening voor het eigen risico van vorig jaar ontvangen.

Voor de meeste zorgkosten betaal je ook een eigen risico. Vaak komt zo’n rekening op een onhandig moment. Houd daarom rekening met betaling van je eigen risico. Enkele tips:

 • Reserveer maandelijks een bedrag voor de betaling van het eigen risico.
 • Vraag de zorgverzekeraar of je het eigen risico gespreid kunt betalen.
 • Herverzeker het eigen risico; dit is soms mogelijk bijvoorbeeld bij een gemeentepolis.
 • Kies alleen voor een hoger vrijwillig eigen risico als je zeker weet dat je het hogere bedrag in één keer kunt betalen.

De meeste zorgverzekeraars bieden de mogelijkheid om het verplicht eigen risico vooraf gespreid over het jaar te betalen. Betaal je vooraf, maar maak je geen gebruik van het eigen risico, dan betaalt de zorgverzekeraar je terug.

Het antwoord op je vraag niet gevonden?

Mail met ons, Chat met ons of bel ons gratis op 0800 64 64 644.