Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Zorgverzekering

Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen voordat de zorgverzekeraar je zorgkosten vergoedt. Het eigen risico geldt per persoon en per kalenderjaar.

ELK JAAR VEEL ZORGKOSTEN?

Je kan het verplicht eigen risico gespreid betalen

Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen voordat de zorgverzekeraar je zorgkosten vergoedt. Het wettelijk verplicht eigen risico in 2018 bedraagt € 385.

Let op! Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering, niet voor aanvullende verzekeringen.

Als je kiest voor een vrijwillig eigen risico, dan krijg je korting op je maandpremie. Het is alleen verstandig als je het bedrag voor het wettelijk en het vrijwillig eigen risico op je spaarrekening hebt staan.

Als je kiest voor een vrijwillig eigen risico van € 500,-, dan moet je de eerste € 885, (€ 500,- +€ 385,-) aan zorgkosten zelf betalen, bijvoorbeeld voor een behandeling in het ziekenhuis.

Voor de volgende zorg uit het basispakket betaal je geen eigen risico:

  • huisartsenzorg (waaronder de huisartsenpost);
  • verloskundige zorg en kraamzorg;
  • bepaalde zorg bij een aantal chronische ziekten (diabetes mellitus type 2, COPD en CVR). Bij de behandeling van deze ziekten zijn verschillende zorgverleners betrokken. Bij bijvoorbeeld diabetes zijn dat huisarts, diëtist, podotherapeut, apotheker, oogarts en fysiotherapeut. Dit heet ketenzorg;
  • wijkverpleging;
  • nacontroles bij orgaandonatie;
  • reiskosten bij orgaandonatie.

De zorgverzekeraar kan ook bepaalde zorgaanbieders, zorgprogramma's, medicijnen en hulpmiddelen uitsluiten van het eigen risico.

Voor zorgkosten uit de basisverzekering betaal je een verplicht eigen risico. Naast het eigen risico moet je soms ook een eigen bijdrage betalen. Dit geldt voor bijvoorbeeld bepaalde medicijnen en zittend ziekenvervoer.

Dus ook als je je eigen risico al volledig hebt betaald, kan het zijn dat je zelf nog moet bijbetalen. Voor bepaalde zorgkosten, zoals kraamzorg, geldt geen eigen risico, maar wel een eigen bijdrage.

Alle kosten die je in het buitenland hebt gemaakt die in het basispakket zitten, vallen onder het eigen risico. Ook zaken die in Nederland niet onder het eigen risico vallen.

Nee voor kinderen tot 18 jaar geldt geen eigen risico.

Het antwoord op je vraag niet gevonden?

Mail met ons, Chat met ons of bel ons gratis op 0800 64 64 644.