Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Zorgverzekering

Eigen bijdrage en eigen risico zijn verschillende dingen. Het verplichte eigen risico geldt voor de meeste zorg in het basispakket. Voor sommige zorg wordt een eigen bijdrage gevraagd. Dit kan een vast bedrag zijn of een percentage van de kosten. Bijvoorbeeld voor orthopedische schoenen, hoortoestellen en ziekenvervoer.

Het eigen risico is een verplicht bedrag wat je moet betalen als je kosten maakt voor zorg uit je basisverzekering. In 2023 is dit verplichte eigen risico voor je zorgverzekering 385 euro.

Voor de meeste zorgkosten betaal je ook een eigen risico. Vaak komt zo’n rekening op een onhandig moment. Houd daarom rekening met betaling van je eigen risico. Enkele tips:

  • Reserveer maandelijks een bedrag voor de betaling van het eigen risico.
  • Vraag de zorgverzekeraar of je het eigen risico gespreid kunt betalen.
  • Herverzeker het eigen risico; dit is soms mogelijk bijvoorbeeld bij een gemeentepolis.
  • Kies alleen voor een hoger vrijwillig eigen risico als je zeker weet dat je het hogere bedrag in één keer kunt betalen.

De meeste zorgverzekeraars bieden de mogelijkheid om het verplicht eigen risico vooraf gespreid over het jaar te betalen. Betaal je vooraf, maar maak je geen gebruik van het eigen risico, dan betaalt de zorgverzekeraar je terug.

Het antwoord op je vraag niet gevonden?

Mail met ons, Chat met ons of bel ons gratis op 0800 64 64 644.