Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Zorgverzekering

Wil je overstappen naar een andere zorgverzekering? Denk dan na over de volgende zaken.

  • Welke zorg heb ik nodig die niet in het basispakket zit?
    Denk hierbij aan fysiotherapie, bril, eigen bijdrage kraamzorg, tandarts.
    Wil ik hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten?
  • Kijk of de zorgverzekeraar een contract heeft met de zorgverleners (zoals ziekenhuizen, fysiotherapeuten etc.) waar jij heen wilt.
    Ga je naar een niet gecontracteerde zorgverlener, dan betaal je een deel van de kosten zelf.
  • Wat is de service van mijn zorgverzekeraar?
    Kan ik mijn zorgverzekeraar bellen of moet ik alles online regelen?
    Wil ik een papieren factuur en is dat mogelijk?
  • Kies je voor een verplicht of vrijwillig eigen risico?

Download onze overstaptips

In een aantal situaties hoef je niet te wachten tot het einde van het jaar, maar kun je door het jaar heen overstappen naar een andere zorgverzekering. Dat kan een andere zorgverzekering zijn bij je huidige zorgverzekering of een andere zorgverzekering bij een andere zorgverzekeraar. Deze situaties vind je hieronder:

Ben je geen verzekeringsnemer, maar verzekerde (je bent dan ben met iemand anders meeverzekerd), dan kan je op elk moment in het jaar overstappen.
Sluit je als meeverzekerde zelf een zorgverzekering af? Dan wordt dit ook wel polissplitsing of verzelfstandiging genoemd.
Let op! Soms kun je alleen een basisverzekering aanvragen.

Als je 18 jaar wordt, dan ben je premieplichtig. Je mag dan zelf een zorgverzekering kiezen. Je kunt dan dus overstappen, maar je kunt ook met je ouder(s) meeverzekerd blijven.

Zorgverzekeraars kunnen in hun polisvoorwaarden opnemen dat overstappen van het ene naar het andere werkgeverscollectief op elk moment in het kalenderjaar mogelijk is. Als verzekerden van het ene naar het andere werkgeverscollectief over willen stappen. Het kan dus alleen als je nieuwe werkgever ook een collectief heeft.

Als de zorgverzekeraar de polisvoorwaarden eenzijdig aanpast. Bijvoorbeeld als de polisvoorwaarden in jouw nadeel worden veranderd of als de zorgverzekeraar tussentijds de premie verhoogt. Je mag dan opzeggen en ergens anders een zorgverzekering afsluiten.

Enkele zorgverzekeraars (ONVZ, PNOZorg en de VVAA) beëindigen de (basis)verzekering als je een betalingsachterstand hebt. In dat geval moet je zelf een nieuwe basisverzekering afsluiten.

NB. Ook in geval van fraude kan je zorgverzekeraar de zorgverzekering stopzetten.

Het antwoord op je vraag niet gevonden?

Mail met ons, Chat met ons of bel ons gratis op 0800 64 64 644.