Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Zorgverzekering

Een zorgverzekering is wettelijk verplicht voor iedereen die in Nederland woont en/of werkt. Als je in Nederland verzekeringsplichtig bent, dan moet je een Nederlandse basisverzekering afsluiten. Ben je niet verzekeringsplichtig voor de basisverzekering? Dan houd je de zorgverzekering uit je land van herkomst of je sluit een internationale verzekering af.

Ja, je kunt een aanvullende verzekering afsluiten bij een andere zorgverzekeraar, dan waar je je basisverzekering hebt.  Dat kan niet bij alle zorgverzekeraars.

Je kunt bij een andere verzekeraar een aanvullende verzekering afsluiten, als bijvoorbeeld de dekking van die verzekering beter past bij jouw situatie. Of omdat de premie van de aanvullende verzekering gunstiger is bij een andere verzekeraar. Een andere reden kan zijn dat je een achterstand hebt bij je zorgverzekeraar waar je een basisverzekering hebt. De zorgverzekeraar zegt dan vaak je aanvullende verzekering op.

De zorgverzekeraar kan voor het afsluiten van een losse aanvullende verzekering een hogere premie (toeslag) vragen of er kan een wachttijd gelden. Tijdens deze wachttijd kun je geen gebruik maken van de dekking van de aanvullende verzekering. Daarnaast gaan de meeste aanvullende verzekeringen alleen per 1 januari in.

Zorgverzekeraars hebben voor de aanvullende verzekering geen acceptatieplicht.

Het is mogelijk om een losse aanvullende verzekering af te sluiten, maar er zijn ook nadelen. Zo moet je zorgkosten bij de juiste zorgverzekeraar declareren en heb je twee contactpunten.

 

Het antwoord op je vraag niet gevonden?

Mail met ons, Chat met ons of bel ons gratis op 0800 64 64 644.