Tips, training & advies
Chat of bel 0800 64 64 644
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Jubileumcongres SKGZ Zorgverzekeringslijn

Iedereen toegang tot zorg!
Doen wat hoort of wat helpt?

 

9 november 2023 - Evenementenlocatie Gooiland Hilversum

Jubileumcongres SKGZ-Zorgverzekeringslijn:

Iedereen toegang tot zorg! Doen wat hoort of wat helpt?

Dit jaar bestaat SKGZ Zorgverzekeringslijn 10 jaar, reden genoeg voor een bijzonder Jubileumcongres op donderdag 9 november. Wij trakteren je die dag op bijzondere sprekers, verrassende inzichten en een spraakmakende afsluiting. De toegang tot de zorg komt voor veel mensen steeds meer in de knel. Bijvoorbeeld door geldzorgen of doordat het niet lukt om een zorgverzekering af te sluiten. Veel mensen weten niet waar ze recht op hebben of hoe ze kunnen krijgen wat ze nodig hebben.

Dagvoorzitter Sander Heijne

Tijdens het congres gaat dagvoorzitter, onderzoeksjournalist en programmamaker Sander Heijne, bekend van tv-programma ‘Scheefgroei’ en het boek ‘Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor u’, met verschillende gasten in gesprek.

Voor wie?

Als beleidsmaker, jurist, verzekeraar, voorlichter of hulpverlener vormen we samen ‘het stelsel’ en gaan we al die kennis, ervaring en executiekracht bundelen en versterken. Hoe mooi zou het zijn als dat terplekke tot concrete oplossingen voor bestaande problemen leidt. Of tot acties om problemen in de toekomst te voorkomen. Samen het verschil maken, we kunnen ons geen mooier jubileumgeschenk voorstellen. Deelname aan het congres is gratis en op persoonlijke uitnodiging.

Ja, ik ben erbij!

Het programma 

Het congresprogramma is een mix van denken en doen. In de ochtend zoomen we in op actuele ontwikkelingen rond de toegang tot zorg.  Vanuit de optiek ‘het zorgstelsel, dat zijn wij’, gaan we in de middag aan de slag met knelpunten rondom de zorgverzekering als toegangspoort tot zorg en gezondheid. Dat gebeurt in workshops die inspireren om op een andere manier te denken en te doen. Meer vanuit de bedoeling en het adagium dat voorkomen beter is dan genezen.

09.30 Ontvangst

10.00 Start plenaire programma

  • Feestelijke opening – 10 jaar Zorgverzekeringslijn
  • Tussen nu en 2033; doorkijkje naar de toekomst op basis van RVS-rapport ‘Met de stroom mee’ – Richard Heijink, adviseur Raad voor Volksgezondheid & Samenleving
  • Straks oplossen of nu voorkomen? Rondetafelgesprek onder leiding van dagvoorzitter Sander Heijne
  • Introductie ‘Oplossingsmachine’ door Thom Verheggen

12.00 Lunch

12.45 Workshops

14.45 Plenaire afsluiting

  • Samenvatting van de dag; knelpunten en oplossingen
  • Masterclass Beslisbomen maken – Katinka Polderman

15.30 Borrel en napraten voor wie wil

16.00 Einde

Ja, ik ben erbij!

Workshops

Voor het middagprogramma kies je voor een verlengde workshop (1,5 uur) of voor twee korte workshops (45 minuten). Voor sommige workshops geldt ‘vol is vol’. Geef daarom ook een tweede voorkeur op!

Ombudsman voor één dag (verlengde workshop)

Tijdens deze workshop hoor je meer over responsief werken en procedurele rechtvaardigheid aan de hand van concrete casuïstiek. Je ervaart de soms pijnlijke dilemma’s die op de loer liggen en je leert hoe juist bij lastige casuïstiek responsief werken richting en houvast kan geven. Hierdoor komen er soms uitkomsten en oplossingen aan het licht die je in eerste instantie niet had verwacht. Aan het einde van de workshop ga je in gesprek met de ombudsman zorgverzekeringen van de SKGZ Frederique van Zomeren.    

Problemen tackelen met de methodiek van Garage de bedoeling (verlengde workshop)

Op papier zijn wetten, systemen en regels vaak waterdicht. Maar in de uitvoering blijkt het geregeld toch te knellen.  Als medewerkers regels letterlijk volgen, gebeurt er soms precies wat níét de bedoeling van die regels is. De methodiek van Garage de Bedoeling brengt de wet en de werkelijkheid weer in lijn.  In de praktijk zien wij veel problemen ontstaan rondom de verzekeringsplicht. Je zult maar Caribische student, arbeidsmigrant of bijvoorbeeld statushouder zijn, dan valt het niet altijd mee om tijdig toegang te krijgen tot een Nederlandse zorgverzekering. Tijdens deze workshop gaan we met de concrete casus het afsluiten van een zorgverzekering voor Caribische studenten aan de slag.

Ziekmakende schulden? Weg ermee! & Het Burgerberaad als hulplijn! (2 korte workshops)

Ziekmakende schulden? Weg ermee! Armoede en schulden hebben enorme impact op de gezondheid en mensen met schulden kunnen de zorgverzekeringspremie niet meer betalen. In deze workshop gaan we met Thom Verheggen de auteur van het boek ‘verdraaide organisaties’ aan de slag met dit vraagstuk.

Het Burgerberaad als hulplijn!
Burgerberaden of burgerfora zijn populair. In deze interactieve lezing licht Christine Bleijenberg de uitgangspunten voor een succesvol burgerberaad toe. Wat is er anders en bijzonder aan een burgerberaad? Aan de hand van recent empirisch onderzoek laat ze zien welke mogelijkheden en beperkingen deze participatievorm kent. Met elkaar verkennen we de waarde van een burgerberaad voor het maken van keuzes over de toekomst van de zorg.

Sprekers en workshopbegeleiders

Sander Heijne - onderzoeksjournalist en dagvoorzitter

Sander Heijne - onderzoeksjournalist en dagvoorzitter

Onderzoeksjournalist en historicus Sander Heijne is onder meer bekend als auteur van de boeken ‘Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor u’, ‘Fantoomgroei’ en van het tv-programma 'Scheefgroei in de polder'. Sander maakt duidelijk waarom marktwerking de zorg eerder duurder en bureaucratischer heeft gemaakt dan goedkoper en efficiënter. Maar hij reikt ook de handvatten aan voor wat we zelf kunnen doen om het tij te keren.
Richard Heijink - senior adviseur Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving (RVS)

Richard Heijink - senior adviseur Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving (RVS)

"Het perfecte zorgstelsel bestaat niet. Door het complexe samenspel tussen burgers, zorgorganisaties, wetten en regels te doorgronden, kunnen we wel stappen vooruit zetten." Richard Heijink is senior adviseur bij de RVS. Zijn kennis en ervaring op economisch vlak zet hij in bij RVS-thema’s die gaan over stelsels, financiering en bekostiging van zorg en monitoring en evaluatie van beleid.
Petra van Holst - algemeen directeur  van Zorgverzekeraars Nederland

Petra van Holst - algemeen directeur van Zorgverzekeraars Nederland

Bij Zorgverzekeraars Nederland werken wij aan houdbare zorg waarbij de persoon centraal staat. We staan niet aan het bed, maar we kennen de praktijk en verbinden zorgverzekeraars met elkaar, en met de politiek, zorgverleners en patiëntenorganisaties.
Tamara Madern - directeur Instituut voor Recht - lector Schuldenpreventie en Vroegsignalering

Tamara Madern - directeur Instituut voor Recht - lector Schuldenpreventie en Vroegsignalering

Om schulden te voorkomen, is aandacht voor het financieel gedrag van mensen noodzakelijk. Aan de ene kant vraagt dat dat er goede interventies zijn om mensen te ondersteunen, aan de andere kant vraagt dit kritisch kijken naar de huidige maatschappij en de eisen die de maatschappij stelt aan mensen.
Karina Raaijmakers - bestuursvoorzitter Nederlandse Zorgautoriteit

Karina Raaijmakers - bestuursvoorzitter Nederlandse Zorgautoriteit

We staan met z’n allen aan de lat voor de maatschappelijke opgave om de zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden,” schrijft Karina Raaijmakers in het Nza-jaarverslag 2022. Dit complexe vraagstuk vraagt van alle betrokkenen een andere manier van denken en werken, is haar overtuiging.

Arthur Schellekens - directeur-bestuurder Patiëntenfederatie Nederland

Arthur Schellekens - directeur-bestuurder Patiëntenfederatie Nederland

Per 1 september 2023 is Arthur Schellekens de nieuwe directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland. Arthur heeft ruime ervaring in politiek-bestuurlijke omgevingen, met het verenigingsmanagement en op het vlak van de belangenbehartiging. Hij zet zijn kennis en ervaring in om de Patiëntenfederatie de komende jaren stevig te (blijven) positioneren binnen het zorgdomein en de positie van de patiënt in het bijzonder te versterken.
Thom Verheggen - ontmanager en trainer

Thom Verheggen - ontmanager en trainer

Wat was ook alweer de bedoeling van onze organisatie? En wat hebben we allemaal opgetuigd aan regels, afspraken, hiërarchie en systemen om dat te laten lukken? De vraag is of we doen wat hoort of wat helpt. Elke dag komen we in ons werk een paar keer op deze splitsing. Door je daar bewust van te zijn, maak je misschien wel andere keuzes.
Frederique van Zomeren - ombudsman zorgverzekeringen

Frederique van Zomeren - ombudsman zorgverzekeringen

‘Als je een probleem hebt, wil je dat er iemand naar je luistert en met je meedenkt. Of in ieder geval goed uitlegt hoe het precies zit met die regels, vergoedingen, eigen risico en eigen bijdragen.’ Frederique van Zomeren is sinds september 2022 ombudsman zorgverzekeringen. Ze is een bevlogen en ervaren mediator, jurist, trainer en bestuurder. Frederique heeft een achtergrond in recht en internationale politiek met ruime ervaring in bemiddeling bij complexe thema’s op het snijvlak van de publieke en private sector.
Lenka Hora Adema - specialist conflicthantering en docent mediation VU Amsterdam

Lenka Hora Adema - specialist conflicthantering en docent mediation VU Amsterdam

Lenka is gespecialiseerd in conflicthantering binnen overheden, samenwerkingsconflicten en arbeidsconflicten. Daarnaast is Lenka docent mediation aan de juridische faculteit van de Vrije Universiteit Amsterdam. Eerder werkte Lenka in de advocatuur, bij het Wetenschappelijk Bureau van de Hoge Raad der Nederlanden en bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Christine Bleijenberg - associate lector Urban Governance Haagse Hogeschool

Christine Bleijenberg - associate lector Urban Governance Haagse Hogeschool

Christine is expert op het gebied van burgerparticipatie waaronder lokale burgerberaden. De afgelopen jaren voerde ze samen met collega’s evaluatieonderzoek uit naar het mini-burgerberaad klimaat in Amsterdam en twee burgerberaden over de energietransitie in Den Haag en dit najaar in Leiden. Ze is als kennispartner betrokken bij de pilot gemeentelijke burgerfora van VNG en BZK. Per 1 juli van dit jaar is ze toegetreden als expertlid participatie van de Maatschappelijke Raad Schiphol.
Katinka Polderman - cabaretier

Katinka Polderman - cabaretier

We sluiten de dag feestelijk af met een speciaal optreden van ‘Meesterbeslisbomenmaker des vaderlands’ Katinka Polderman, cabaretier en onder meer bekend van haar colums voor Spits, Trouw en de Volkskrant. Verder is Katinka vaste medewerker van het radioprogramma Spijkers met Koppen en is ze als redactie/samensteller betrokken bij Andermans Zomerveren, het live theaterprogramma dat Radio 5 in de zomermaanden uitzendt.

Locatie

Het congres vindt plaats bij evenementenlocatie Gooiland, een karakteristiek rijksmonument aan de Emmastraat 2 in het centrum van Hilversum. De locatie is goed te bereiken met het openbaar vervoer en er zijn voldoende parkeerplekken op loopafstand.

Aanmeldformulier

Ja, ik meld me aan!

 
* = verplicht veld