Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

De verdwijnende collectieve minimapolis

18 september 2018
Steeds meer zorgverzekeraars stoppen met het aanbieden van de collectieve zorgverzekering voor minima, ook wel de gemeentepolis of minimapolis genoemd. Hoe ziet de toekomst van de collectieve zorgverzekering voor minima eruit?

Collectieve zorgverzekering
Gemeenten bieden inwoners met een inkomen tot ongeveer 130% van het bijstandsniveau een collectieve zorgverzekering aan. Tegen gunstige voorwaarden zijn bijstandsgerechtigden en mensen die iets meer verdienen verzekerd. Een gemeentepolis heeft zeer uitgebreide aanvullende verzekeringen en het verplicht eigen risico wordt vaak herverzekerd. Hiermee worden financiële problemen voorkomen.

Alternatieven voor de minima
De minister voor Medische Zorg en Sport Bruno Bruins vindt het een verantwoordelijkheid van gemeenten en verzekeraars om samenwerking voor specifieke doelgroepen vorm te geven. Hieronder de alternatieven die gemeenten kunnen inzetten als zorgverzekeraars stoppen met de collectieve zorgverzekering.

Voorzieningenwijzer of keuzeondersteuning
Gemeenten kunnen bijvoorbeeld de voorzieningenwijzer of keuzeondersteuning aanbieden, die inwoners ondersteunt en adviseert over onder andere verzekeringen, voorzieningen en toeslagen. het loont om te kijken welke zorg een verzekerde nodig heeft en welke polis beter passend is. Een gemeentepolis kan duurder zijn en een zorgverzekering is persoonlijk.

Financiële ondersteuning
Een scenario kan zijn dat de gemeente maatwerk biedt door te bepalen welke groep financiële ondersteuning op grond van de bijzondere bijstand krijgt. Of bijbetalen aan een zorgverzekering uit de markt.

Inhouden en doorbetalen
Gemeenten kunnen betalingsregelingen buiten de gemeentepolis om inzetten. Zo kunnen gemeenten in specifieke gevallen in het kader van de Participatiewet de zorgpremie inhouden op de bijstandsuitkering en dit bedrag aan de zorgverzekeraar betalen.

Als eerste nieuwe artikelen van Zorgverzekeringslijn lezen. Meld je aan voor de nieuwsbrief.