Tips, training & advies
Chat of bel 0800 64 64 644
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Nieuws

Gemeente kan zorgpremie inhouden en zorgverzekeraar betalen

22 maart 2018
In specifieke gevallen kunnen gemeenten de zorgpremie inhouden op de bijstandsuitkering en dit bedrag betalen aan de zorgverzekeraar. Ook als de bijstandsgerechtigde geen gemeentepolis heeft. De Participatiewet maakt dit mogelijk

Beoordeling inhouding
Gemeenten moeten gegronde redenen hebben om aan te nemen dat een bijstandsgerechtigde niet in staat is om zijn financiële administratie op orde te houden. Omdat het om maatwerk gaat, zijn er geen centrale regels voor gemeenten voor het inhouden en doorbetalen van de zorgpremie van bijstandsgerechtigden. Dit is één van de aanbevelingen die uit het rapport ‘Minder wanbetalers: de daling versnellen’ van coöperatie Goede Gieren komt.

Andere aanbevelingen
Het ministerie van VWS is met o.a. het CAK, zorgverzekeraars en de branchevereniging voor bewindvoerders in gesprek, om te kijken of ze verzekerden die onder bewind staan uit het bestuursrechtelijke premie van het CAK kunnen laten uitstromen. Daarnaast pleit de coöperatie ook voor vroegsignalering en betere samenwerking om problematische schulden te voorkomen.

De laatste ontwikkelingen over het voorkomen en oplossen van zorgverzekeringsschulden lezen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!