Tips, training & advies
Chat of bel 0800 64 64 644
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Hoe zit het met de betaling van vakantiegeld en de beslagvrije voet?

1 mei 2023
Wordt in mei je vakantiegeld uitbetaald en heb je daardoor een hoger inkomen? Mag de deurwaarder dan beslag leggen op je vakantiegeld? In dit artikel leggen we uit wanneer dat wel mag en wanneer niet.
beslag vakantiegeld

Beslag op je vakantiegeld
De beslagvrije voet is dat deel van je inkomen dat je blijft ontvangen als er beslag is gelegd op je inkomen. Met dit geld kunnen de vaste lasten en de boodschappen betaald worden. Alles boven de beslagvrije voet valt onder het beslag en wordt gebruikt om de schulden te betalen. In de wet is ook bepaald dat in elk geval 5% van het netto-inkomen moet worden gebruikt voor de aflossing van schulden. Krijg je je vakantiegeld één keer per jaar uitbetaald en heb je schulden? Dan kan de deurwaarder daar in een aantal gevallen beslag op leggen.

Je ‘normale’ maandelijks inkomen is hoger dan de beslagvrije voet
Is je maandelijkse inkomen iedere maand hoger dan de beslagvrije voet? Dan draag je maandelijks geld af aan de deurwaarder. In de maand mei wordt dan ook het hele bedrag aan vakantiegeld afgedragen. Ook als er bijvoorbeeld pas in april beslag is gelegd.

Je ‘normale’ maandelijkse inkomen is lager dan de beslagvrije voet
Is je inkomen in een ‘normale’ maand lager dan de beslagvrije voet? Dan is het beslag toch 5% van dat inkomen. De deurwaarder kan mogelijk ook beslag leggen in de maand mei als je je vakantiegeld krijgt. Om te bepalen of de deurwaarder beslag mag leggen op je vakantiegeld, moet je maandinkomen opnieuw berekend worden. Bij je inkomen wordt dan de opbouw van je vakantiegeld opgeteld. Ook al is het vakantiegeld pas later in één keer betaald.

Krijg je iedere maand vakantiegeld?
Steeds meer mensen krijgen hun vakantiegeld per maand uitbetaald. In dat geval is je inkomen iedere maand gelijk en hoeft er niets achteraf te worden verrekend.

Meer lezen over de beslagvrije voet?
Je inkomen en leefsituatie bepalen de hoogte van je beslagvrije voet. Meer hierover lees je in het artikel: Beslagvrije voet vanaf 1 januari 2021.
Wil je je beslagvrije voet berekenen, kijk dan op uwbeslagvrijevoet.nl. Ben je hulpverlener en wil je meer weten over de beslagvrije voet, kijk dan op de website van schuldinfo of van Het Juridisch Loket.

Waar kun je terecht als je vragen hebt over je beslagvrije voet?
Als er beslag ligt op je inkomen dan stuurt de beslaglegger ieder jaar een brief met de hoogte van de beslagvrije voet en de contactgegevens. Als je vragen hebt over de berekening, neem dan contact op met de beslaglegger, de uitkeringsinstantie die afdraagt aan de beslaglegger of met een schuldhulpverlener in jouw gemeente. Weet je niet wie er beslag heeft gelegd, kijk dan op de website Schuldenwijzer.