Tips, training & advies
Chat of bel 0800 64 64 644
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Een betalingsachterstand bij de zorgverzekeraar. Hoe zit het met je aanvullende verzekering?

12 juni 2024
Dat de basisverzekering niet wordt stopgezet bij een premieachterstand is meestal wel bekend. Minder bekend is het feit dat dit wel gebeurt bij de aanvullende verzekering. Deze wordt namelijk beëindigd, of de dekking wordt opgeschort, wanneer er een betalingsachterstand ontstaat. De impact van het verlies van de aanvullende polis kan groot zijn. De belangrijkste zaken over de aanvullende verzekering bij betalingsachterstanden zetten we in dit artikel op een rij.
aanvullende verzekering stopgezet

Mag de zorgverzekeraar mijn aanvullende verzekering stopzetten als ik niet betaal?
Bij het afsluiten van je aanvullende zorgverzekering heb je een verzekeringsovereenkomst gesloten. Op die overeenkomst zijn allerlei voorwaarden van toepassing die je kunt lezen in de polisvoorwaarden. Daarin staat niet alleen de informatie over de vergoeding van zorg, maar ook welke voorwaarden gelden bij het ontstaan van een betalingsachterstand. Hierin staat ook of je zorgverzekeraar je aanvullende verzekering kan stopzetten, als je een betalingsachterstand hebt.

Wat is het verschil tussen opschorten en beëindigen?
In de polisvoorwaarden kom je verschillende termen tegen voor het stopzetten van de zorgverzekering. Zo beschrijft de zorgverzekeraar soms dat de dekking van de aanvullende verzekering wordt opgeschort als je een betalingsachterstand hebt. Als je aanvullende verzekering wordt opgeschort, dan kun je tijdelijk geen gebruik meer maken van je aanvullende verzekering. Betaal je je achterstand, dan wordt de aanvullende verzekering weer geactiveerd, in sommige gevallen met terugwerkende kracht. De zorgverzekeraar kan de aanvullende verzekering ook helemaal beëindigen. Is je aanvullende verzekering beëindigd? Dan ben je niet meer aanvullend verzekerd. Ook niet als je de achterstand helemaal hebt betaald.

Wanneer beëindigt de zorgverzekeraar de aanvullende verzekering?
Op welk moment de zorgverzekeraar je aanvullende verzekering beëindigt, verschilt per zorgverzekeraar. Vaak beëindigen verzekeraars de aanvullende polis bij een achterstand van ongeveer twee maanden. Maar er zijn ook uitzonderingen. Je kunt daarom het beste contact opnemen met de zorgverzekeraar wanneer jij of je cliënt hiermee te maken krijgt.

Wat is de impact van het verlies van de aanvullende verzekering?
Als je aanvullende verzekering is stopgezet, kun je geen gebruik meer maken van de dekking van de polis. De impact hiervan kan groot zijn. Zo kun je worden geconfronteerd met hoge kosten voor eigen rekening, bijvoorbeeld van de tandarts of fysiotherapeut. Ook zien we dat sommige mensen zorg gaan mijden uit angst voor hoge kosten. Dit zien we veel bij mondzorg. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 640.000 volwassenen een bezoek aan de tandarts mijden om financiële redenen.

Wanneer kan ik mij weer aanvullend verzekeren?
Is de aanvullende verzekering beëindigd, dan moet je de aanvullende verzekering opnieuw aanvragen om weer aanvullend verzekerd te raken. Meestal kan je de aanvullende verzekering weer aanvragen als alle achterstanden volledig zijn betaald. De aanvullende verzekering gaat meestal pas weer in op 1 januari van het volgende jaar.

Ook zijn er uitzonderingen: bij zorgverzekeraar VGZ kun je namelijk al een aanvullende verzekering afsluiten als er sprake is van een actieve schuldregeling (MSNP/WSNP). De zorgverzekering gaat in dat geval wel per 1 januari van het eerstvolgende kalenderjaar in. In dit artikel lees je meer over de aanvullende verzekering tijdens een schuldregeling.

Neem altijd contact op met je zorgverzekeraar
Wanneer je aanvullende zorgverzekering wordt stopgezet en wanneer je weer gebruik kunt maken van de aanvullende verzekering, verschilt per zorgverzekeraar en situatie. Wil je precies weten wat je kunt doen om weer aanvullend verzekerd te raken? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar.