Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Aanvullende verzekering bij MSNP en WSNP soms mogelijk

1 januari 2022
Verzekerden met premieachterstanden hebben vaak geen aanvullende verzekering meer. Het ontbreken daarvan kan leiden tot problemen als mensen dringend zorg nodig hebben, die niet vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Bijvoorbeeld de tandarts of fysiotherapie. Soms is het toch mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten als er een minnelijke (MSNP) of wettelijke schuldregeling (WSNP) is.
msnp wsnp aanvullende verzekering

De zorgverzekeraar beëindigt de aanvullende verzekering bij premieachterstand
Over het algemeen beëindigt de zorgverzekeraar de aanvullende verzekering of schort de zorgverzekeraar de dekking van de aanvullende verzekering op als de premie niet op tijd is betaald. In de algemene voorwaarden van je zorgverzekering kun je lezen wat de zorgverzekeraar doet als er betalingsachterstanden ontstaan. Meestal kun je pas weer een aanvullende verzekering aanvragen als de volledige premieachterstand inclusief alle kosten is betaald. De verzekering gaat dan in de meeste gevallen weer in op 1 januari van het volgende kalenderjaar.

Een uitzondering voor mensen in de MSNP of WSNP
Verzekerden bij VGZ kunnen vanaf 2022 een aanvullende verzekering aanvragen als er een minnelijke schuldregeling is gestart, of als de rechter beslist dat de verzekerde is toegelaten tot de WSNP. Als VGZ de aanvraag accepteert, gaat de aanvullende verzekering in per 1 januari van het volgende kalenderjaar. VGZ hoopt vooral mensen te helpen die dringend zorg uit de aanvullende verzekering nodig hebben.

Bewindvoerders regelen de aanvullende verzekering online
Bewindvoerders kunnen de aanvullende verzekering voor cliënten afsluiten via het Portaal voor Vertegenwoordigers. Kijk onder ‘Verzekeringen’. Andere zaken, zoals het aanmelden van het bewind, of het aanvragen van de uitstroomregeling voor onderbewindgestelden, kan je als bewindvoerder regelen via vgz.nl/bewindvoerders.