Tips, training & advies
Chat of bel 0800 64 64 644
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Geen acceptgiro meer om je rekening te betalen

23 februari 2023
Het gebruik van de acceptgiro is de laatste jaren sterk afgenomen. Daarom stoppen de banken met het verwerken van acceptgiro’s. In dit artikel lees je tot wanneer je nog acceptgiro’s kunt gebruiken en wat de alternatieven zijn.
acceptgiro stopt

Tot wanneer kun je nog acceptgiro’s gebruiken?
Na 1 maart 2023 ontvang je geen acceptgiros meer. De banken stoppen vanaf 1 juni 2023 met het verwerken van acceptgiro’s. Dat betekent dat een volledig ingevulde en ondertekende acceptgiro die op 31 mei 2023 door je bank ontvangen is nog wordt verwerkt. Een acceptgiro die door je bank ontvangen is op of na 1 juni 2023 wordt niet meer verwerkt. Stuur de acceptgiro’s daarom ruim voor 31 mei 2023 naar je bank. Of kies een andere manier van betalen.

Wat zijn alternatieven voor de acceptgiro?
Je kunt kiezen voor automatische incasso. Een opdracht tot automatische incasso kun je op ieder moment stopzetten. Ook kun je het bedrag altijd weer terug laten boeken, als je het niet met de incasso eens bent. Bij de meeste zorgverzekeraars kun je zelf bepalen, wanneer je de premie laat afschrijven. Wil je liever handmatig de rekening betalen? Dan kun je gebruikmaken van mobiel of internetbankieren, bijvoorbeeld met een betaallink, QR-code of IDEAL. Ook kun je de rekening betalen met een overschrijvingskaart of -formulier, die kun je krijgen bij je bank. Kies je niet voor automatische incasso? Zorg er dan voor dat je de juiste betaalinformatie vermeldt, zoals het betalingskenmerk.  

Lees ook: Wat als de zorgverzekeraar een betaling verkeerd heeft verwerkt?