Tips, training & advies
Chat of bel 0800 64 64 644
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Vrijwilligerswerk in 2023 terug op niveau van voor corona

17 juni 2024
Het percentage vrijwilligers is sterk toegenomen ten opzichte van de coronajaren. Toen deed gemiddeld 41% van de bevolking vrijwilligerswerk. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. In 2023 gaf 49% van de Nederlandse bevolking van 15 jaar of ouder aan zich in de afgelopen twaalf maanden ten minste één keer vrijwillig te hebben ingezet voor een organisatie of vereniging.
vrijwilligerswerk redenen

Vrijwilligers zijn van toegevoegde waarde in schuldhulpverlening
Vrijwilligers in de thuisadministratie leveren een waardevolle bijdrage aan de schuldhulpverlening. Dat bleek eerder al uit het onderzoek van Jansje van Middendorp. Cliënten in de schuldhulpverlening die worden geholpen door vrijwilligers, hebben na afloop van het traject minder ernstige financiële problemen en ervaren meer rust.

Motivatie van vrijwilligers onderzocht
Het CBS doet vanaf 2012 jaarlijks onderzoek naar vrijwilligerswerk. In 2023 zijn op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk extra vragen toegevoegd. Deze verdiepende vragen gingen vooral over de motivatie van vrijwilligers. Er zijn twee motieven die er uitspringen: het fijn vinden om iets voor een ander te doen (54%) en het zelf leuk vinden om vrijwilligerswerk te doen (53%). Vooral voor vrijwilligers die zich inzetten voor jeugd- of buurthuiswerk zijn de sociale contacten een belangrijke reden om vrijwilligerswerk te doen. Vrijwilligers die werken voor vluchtelingenwerk of levensbeschouwelijke organisaties en in de sociale hulpverlening, verzorging of gezondheidszorg gaven vaak aan dat een belangrijke reden was dat zij het fijn vinden om iets voor een ander te doen.

Vrijwilligers in de zorg zijn het vaakst actief
Vrijwilligers in de verzorging en in de gezondheidszorg (vooral 65- tot 75-jarigen) zetten zich het vaakst wekelijks in en besteden de meeste uren per week aan vrijwilligerswerk. Ook van de vrijwilligers voor onder andere levensbeschouwelijke instellingen, jeugd- of buurthuiswerk, culturele verenigingen en sportclubs, is meer dan de helft wekelijks of maandelijks actief. Vrijwilligerswerk voor een school, voor de buurt en voor natuurbehoud wordt veelal incidenteel gedaan.

Lees het volledige rapport Vrijwilligerswerk 2023 op de website van het CBS