Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Wat heeft het eigen risico te maken met de wijze van declareren door je zorgaanbieder?

6 januari 2023
Ga je naar het ziekenhuis voor een behandeling, dan stuurt het ziekenhuis niet voor elke verrichting een rekening naar je zorgverzekeraar. Het ziekenhuis declareert met behulp van zogenoemde DBC-codes. Dat kan gevolgen hebben voor de betaling van je eigen risico. In dit artikel beantwoorden we de belangrijkste vragen.
eigen risico vorig jaar DBC

Hoe brengen ziekenhuizen zorgkosten in rekening?
Behandelingen in het ziekenhuis worden niet per verrichting in rekening gebracht. Ziekenhuizen, maar ook zelfstandige behandelcentra en revalidatieklinieken, werken met DBC’s. DBC staat voor Diagnose Behandelcombinatie. Met DBC’s brengen veel zorginstellingen de kosten voor de geleverde zorg in rekening bij je zorgverzekeraar. Een DBC loopt maximaal 120 dagen, als de behandeling dan nog niet afgerond is, opent de zorgverlener een vervolg-DBC. Goed om te weten is dat bij een nieuwe zorgvraag de zorgverlener verplicht is een nieuwe DBC te openen. Denk bijvoorbeeld aan een staaroperatie, voor ieder oog wordt een aparte DBC aangemaakt.

Kan je in 2023 nog een rekening verwachten voor het eigen risico van 2022?
Ja dat kan. Ook als (een deel van) de behandeling in 2023 plaatsvond. De openingsdatum van de DBC bepaalt voor welk jaar het eigen risico in rekening wordt gebracht. Werd de DBC geopend in 2022, dan krijg je een rekening voor het eigen risico van dat jaar. Het kan zijn dat je dan nog niet in het ziekenhuis bent geweest voor een behandeling. Het zorgtraject is dan al wel gestart, bijvoorbeeld omdat je een afspraak hebt gemaakt of een telefonische intake hebt gehad. Omdat de DBC pas na 120 dagen wordt afgesloten, kan het even duren voordat je een rekening krijgt.

Hoe komt het dat je soms twee keer eigen risico moet betalen voor één behandeling?
Soms moet je twee keer eigen risico betalen voor één behandeling. Stel je gaat voor een gebroken been naar het ziekenhuis op 10 december 2022. Het ziekenhuis opent op die datum het DBC. Is de behandeling van je been niet klaar na 120 dagen? Dan opent het ziekenhuis aansluitend een vervolg-DBC. Omdat de startdatum van de vervolg-DBC in 2023 ligt, betaal je dus zowel je eigen risico voor 2022 en 2023.

Vragen over je DBC en de rekening voor het eigen risico?
De zorgverzekeraar is verplicht om op de factuur voor het eigen risico de code en de looptijd van het DBC te vermelden. Heb je vragen over de start of looptijd van het DBC dan kun je die aan je zorgverlener stellen. Heb je vragen over het (al) in rekening gebracht eigen risico? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar. Op de website van de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) vind je meer informatie over de DBC-systematiek.