Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Casus

Is zoon aansprakelijk voor de achterstand als moeder splitsing van de polis heeft aangevraagd?

17 september 2019
Deze casus gaat over een 18 jarige jongen. De moeder van de jongen heeft de zorgverzekeraar gevraagd om voor hem een eigen ziektekostenpolis aan te maken. De vraag is of de moeder of de jongen hier toestemming voor had moeten geven?

Moeder geeft opdracht tot splitsing
Toen de jongen bijna 18 werd, heeft zijn moeder aan de zorgverzekeraar gevraagd om haar polis te splitsen en een eigen ziektekostenpolis aan te laten maken voor haar zoon. De jongen was tot dan toe meeverzekerd met zijn moeder. De zorgverzekeraar heeft een nieuwe zorgverzekering voor de zoon afgesloten, maar er is met hem nooit een overeenkomst gesloten en hij heeft nooit premie betaald. Daarnaast heeft hij nooit gebruikgemaakt van zorg.

Bericht van het incassobureau
De polis is in mei 2017 verstuurd, maar pas op 31-1-2018 ontving de zoon bericht van het incassobureau van de zorgverzekeraar. De jongen wilde de verzekering beëindigen, maar de zorgverzekeraar gaf aan dat dit pas mogelijk was na het betalen van de betalingsachterstand van € 813,-.

Geen overeenkomst met de zorgverzekeraar
De zaak is voor de rechter verschenen en deze heeft de uitspraak gedaan dat er nooit een overeenkomst is geweest. De nadelige gevolgen, zoals de betalingsachterstand, vindt de rechtsbank een probleem van de zorgverzekeraar.  De zorgverzekeraar had de jongen op de polis van de moeder moeten laten staan, totdat er een verzoek vanuit hem was gekomen om een eigen verzekering af te sluiten of hij tot hij had gevraagd om zijn verzekering te beëindigen.

Lees de volledige uitspraak