Tips, training & advies
Chat of bel 0800 64 64 644
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Zorgverzekering

Vanaf je 18e mag je zelf een zorgverzekering kiezen. Je moet premie gaan betalen, maar je kan ook zorgtoeslag aanvragen. Het eigen risico geldt ook vanaf 18 jaar.

Als je 18 wordt, kun je zelf een zorgverzekering kiezen.

Tip: Veel zorgverzekeraars bieden speciale zorgverzekeringen aan voor jongeren en studenten. Er zijn meerdere vergelijkingswebsites die je kunnen helpen met een keuze maken.

Bekijk het stappenplan zorgverzekering afsluiten.

Als je 18 jaar wordt, mag je zelf een zorgverzekering kiezen. Doe je niets, dan blijf je bij je ouder(s) meeverzekerd. Je krijgt dan hetzelfde pakket. Het kan zijn dat dit voor jou geen passend pakket is, omdat je andere zorg nodig hebt dan je ouder(s).

Als je nog op de polis van je ouders staat, kun je op ieder moment in het jaar alsnog zelf een zorgverzekering afsluiten . Dit heet polis splitsing of verzelfstandiging.

Vanaf je 18e moet er premie betaald worden voor je zorgverzekering. De premieplicht gaat in de 1e van de maand volgend op de maand waarin je 18 bent geworden.

Ook kun je vanaf dat moment zorgtoeslag aanvragen.

Vanaf je 18e verjaardag geldt het wettelijk verplicht eigen risico. Het eigen risico wordt in het jaar dat je 18 wordt naar rato berekend.

Het antwoord op je vraag niet gevonden?

Mail met ons, Chat met ons of bel ons gratis op 0800 64 64 644.