Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Beslaglegging door het CJIB

24 mei 2018
Het CAK draagt de inning van de bestuursrechtelijke premie over aan het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) als broninhouding niet mogelijk is. Het CJIB stuurt de wanbetaler vervolgens een acceptgiro die de bestuursrechtelijke premie of eindafrekening binnen zes weken moet betalen. Als de vordering niet binnen zes weken is betaald, dan schakelt het CJIB een gerechtsdeurwaarder in om de vordering te incasseren.

Wanneer mag er beslag worden gelegd?
Nadat de vordering door het CJIB uit handen is gegeven, stuurt de gerechtsdeurwaarder een dwangbevel. In deze brief staat om welke vordering het gaat en voor welke datum er dient te worden betaald. Als de wanbetaler de vordering niet op tijd betaalt, dan kan de deurwaarder beslag leggen zonder dat er een rechter aan te pas komt. Dit beslag kan zowel op de inboedel als op een deel van het loon of de uitkering worden gelegd.

Hoe zit het met de beslagvrije voet?
Als de wanbetaler al schulden heeft, dan gaat de broninhouding van het CJIB voor het op het loonbeslag van alle andere beslagen (met uitzondering van de Belastingdienst). De beslagvrije voet moet opnieuw berekend worden door de deurwaarder die het loonbeslag uitvoert. Het minimale bedrag voor het levensonderhoud van de wanbetaler blijft daardoor ongewijzigd.

Extra kosten
Naast het bedrag voor de openstaande premie dat in het dwangbevel staat, betaal je niet alleen administratie- en invorderingskosten, btw en rente, maar ook de ambtelijke kosten van de gerechtsdeurwaarder.

Meer interessante artikelen lezen? Meld je aan voor de Zorgverzekeringslijn nieuwsbrief!