Tips, training & advies
Chat of bel 0800 64 64 644
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

CAK wanbetalerslijst nu ook te gebruiken in VPS

16 november 2022
Sinds kort is het ook voor gemeenten die gebruik maken van Vindplaats van Schulden (VPS) van Stichting BKR mogelijk om de CAK wanbetalerslijst in te lezen in VPS. Dit maakt het voor deze gemeenten mogelijk om ook dit signaal te gebruiken bij vroegsignalering. Zorgverzekeringslijn ging hierover in gesprek met Falk-Jan Hurenkamp, Product Owner Vindplaats van Schulden bij Stichting BKR.

Waarom hebben jullie deze functionaliteit ontwikkeld?
Bij Stichting BKR ontwikkelen wij altijd nieuwe functionaliteiten op basis van wensen van onze klanten, de gemeenten. Zij geven aan waar zij behoefte aan hebben en wij kijken vervolgens of deze behoefte breder leeft en hoe wij hierin kunnen voorzien. In het geval van de CAK wanbetalerslijst begon het met een vraag van de gemeente Midden-Groningen. Zij waren gestart met een project waarbij zij inwoners die zijn aangemeld bij het CAK als wanbetaler ondersteuning bieden. Zij liepen er tegenaan dat zij voor het verwerken van deze data geen gebruik konden maken van VPS, hoewel het proces heel erg lijkt op het proces bij vroegsignalering. Dit was niet efficiënt. Daarom klopten zij bij ons aan met de vraag of wij hen konden helpen. Hun verzoek paste ook binnen de visie van Stichting BKR. Onze visie is altijd al geweest dat, of het nu gaat om vroegsignalering of laatsignalering – zoals in het geval van de CAK wanbetalerslijst – het voor het totaaloverzicht van iemands schuldensituatie handig is wanneer al deze signalen in VPS terecht komen. Zolang het binnen de wettelijke kaders past, kunnen wij signalen voor de gemeente verwerken.

Als gemeenten van deze functionaliteit gebruik willen maken, wat moeten zij dan doen?
Als gemeenten hier ook gebruik van willen maken, kunnen ze contact opnemen met hun contactpersoon bij BKR. Er moeten dan een aantal aanpassingen ingericht worden in het systeem. Omdat het CAK de wanbetalerslijst niet rechtstreeks aanlevert aan VPS, kan de gemeente dit zelf doen. Zo neemt de gemeente als het ware de rol van schuldeiser – in dit geval het CAK – op zich. De gemeente bepaalt dan ook of ze de hele CAK lijst uploaden of maar een deel van de lijst.

Hoe kunnen gemeenten dit signaal van het CAK binnen VPS gebruiken?
Gemeenten kunnen het gebruiken als extra signaal bij vroegsignalering. Maar ook gemeenten die aan de slag willen met de CAK wanbetalerslijst als een aparte aanpak náást vroegsignalering, kunnen van VPS gebruik maken. Door gebruik te maken van de filters kun je ervoor zorgen dat je alleen de signalen van het CAK te zien krijgt.  Maar je kunt de CAK signalen dus ook gebruiken bij de beoordeling of er meerdere signalen op een adres zijn. De gemeente zit hierbij zelf aan de knoppen.