Tips, training & advies
Chat of bel 0800 64 64 644
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Check. Pas aan. En door.

26 maart 2024
De Dienst Toeslagen, die verantwoordelijk is voor de betaling van onder andere de zorgtoeslag, heeft een nieuwe campagne: 'Check. Pas aan. En door.' De zorgtoeslag is, net als de andere toeslagen, een voorschot. De Dienst Toeslagen controleert achteraf of de hoogte van de zorgtoeslag klopte. Maar in de loop van een jaar kan je inkomen of huishouden veranderen. En dat kan weer invloed hebben op de hoogte van je zorgtoeslag. Check dus je gegevens en pas ze aan! Maar wat gebeurt er als je inkomen flink gestegen is en je hebt dat niet aangepast? Dan moet je later ( een deel van) de zorgtoeslag terugbetalen. Hoe dat werkt en hoe je dat kunt voorkomen lees je in dit artikel.
campagne dienst toeslagen

Voorkom dat je moet terugbetalen
Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen! Op de site van de Dienst Toeslagen vind je dan ook praktische tips als:

  • Check of je aan de voorwaarden voldoet om zorgtoeslag te krijgen.
  • Check bij wijzigingen van je inkomen of huishouden of je gegevens bij de Dienst Toeslagen aangepast moeten worden. Ben je bang dat je moet terugbetalen? Schat je inkomen dan wat hoger in.
  • Geef wijzigingen snel door.

Standaard betalingsregeling
Als je te veel zorgtoeslag hebt gekregen, dan kun je een standaard betalingsregeling krijgen. In maximaal 24 maanden betaal je de te veel ontvangen zorgtoeslag terug. Dus; stel je krijgt een brief (oftewel een terugvorderingsbeschikking) van de Dienst Toeslagen en je moet € 600,- terugbetalen over vorig jaar dan kun je dit doen in 24 maandelijkse termijnen van € 25,-.  Als je de eerste termijn op tijd betaalt, gaat de betalingsregeling lopen. Het minimale bedrag is € 20,- per maand en per terugvordering.

Persoonlijke betalingsregeling
Lukt het niet om in 24 maanden af te betalen? Dan kun je bij de Dienst Toeslagen vragen om een persoonlijke betalingsregeling. Na het invullen van een formulier beoordeelt de Dienst Toeslagen of je in aanmerking komt voor deze persoonlijke betalingsregeling. Ook met deze persoonlijke betalingsregeling los je in 24 maanden af. Het maandbedrag is afhankelijk van wat je kan betalen.  Een eventueel restant wordt niet meer actief ingevorderd. Houd er wel rekening mee dat eenmalige belastingteruggaven of nabetalingen nog 3 jaar lang mogen worden verrekend.

De Dienst Toeslagen kan ook verrekenen
Als je geen gebruik maakt van de standaard betalingsregeling of te laat betaalt, verrekent de Dienst Toeslagen je schuld met de maandelijks uit te betalen zorgtoeslag. Deze verrekening lag een tijdje stil maar is recent weer opgestart. De Dienst Toeslagen houdt dan wel rekening met de beslagvrije voet. Deze verrekening is ook minimaal € 20,- per maand, tenminste als je hierdoor niet onder de beslagvrije voet komt. Liever toch een persoonlijke betalingsregeling?  Dat kan nog steeds door het formulier in te vullen. De verrekening stopt op het moment dat het formulier binnen is.

Wil je meer weten over het terugbetalen van zorgtoeslag?
Kijk voor een (persoonlijke) betalingsregeling op de website van de Dienst Toeslagen of op de website uwbeslagvrijevoet.nl. Je kunt ook altijd bellen met de Dienst Toeslagen via het gratis nummer 0800 0543.