Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Coronavirus: welke kosten worden vergoed?

13 maart 2020
Wil je voorkomen dat je het coronavirus krijgt of word je behandeld omdat je besmet bent geraakt? Dan kan dit kosten met zich meebrengen. Welke kosten vergoedt de zorgverzekeraar en welke niet? We zetten het op een rij.
corona vergoedingen kosten

Kosten van de huisarts of het ziekenhuis
Als je naar de huisarts of het ziekenhuis gaat, betaalt je zorgverzekeraar de kosten. Voor een bezoek aan de huisarts betaal je geen eigen risico. Laat de huisarts verder onderzoek doen, dan valt dat wel onder het eigen risico. Ook voor behandeling of opname in het ziekenhuis geldt een eigen risico.

Vergoeding van medicijnen
Medicijnen die opgenomen zijn in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) worden vergoed vanuit de basisverzekering. De meeste medicijnen die de huisarts of specialist voorschrijft zijn hierin opgenomen. Koop je zelf medicijnen of beschermingsmiddelen, dan vergoedt je zorgverzekeraar deze niet.

Kosten voor preventie of thuisquarantaine
Koop je zelf mondkapjes of handgel om besmetting te voorkomen, dan zijn deze voor eigen rekening.

Kosten van een niet-gecontracteerd ziekenhuis?
Heb je een naturapolis dan betaalt de zorgverzekeraar normaal gesproken maar een deel van de zorgkosten als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Kun je door het coronavirus niet terecht in het ziekenhuis dat gecontracteerd is en word je doorverwezen naar een niet gecontracteerd ziekenhuis? Dan vergoedt de zorgverzekeraar toch alle kosten met uitzondering van het eigen risico.

Zorg in het buitenland
Ben je in het buitenland en heb je daar spoedeisende zorg nodig? Je zorgverzekeraar betaalt deze zorg tot het tarief dat in Nederland geldt. Het eigen risico moet je zelf betalen. Heb je een aanvullende verzekering, of een reisverzekering met dekking van medische kosten? Dan zal deze misschien de extra kosten betalen.

Wat moet ik doen als ik denk dat ik Corona heb?
Lees op de website van het RIVM wat je moet doen als je corona hebt.
Let op! Ga niet zelf zonder overleg naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis.