Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Daan Hoefsmit, programmadirecteur VWS : 'We hebben het niet alleen over schulden, maar over bestaanszekerheid'

14 april 2021
"Wees er snel bij, voorkom dat jongeren nog verder in de problemen komen." Daan Hoefsmit, programmadirecteur bij het ministerie van VWS op het gebied van schulden, windt er geen doekjes om. Hij weet hoe groot de gevolgen van schulden kunnen zijn.
Daan Hoefsmit VWS

“Deze problematiek van jongeren en schulden is dermate groot dat we dit nu integraal moeten aanpakken. De CAK-lijst van wanbetalers is een waardevolle lijst, die gemeenten in staat stelt om jongeren met zorgpremie-schulden op te zoeken en hun schulden aan te pakken.” Er is geen tijd te verliezen, stelt Hoefsmit. “We moeten echt zorgen dat jongeren snel, eerder en beter worden geholpen. We hebben het niet alleen over het oplossen van schulden, maar over bestaanszekerheid. Dat is ontzettend belangrijk. Zorgen dat jongeren een dak boven hun hoofd hebben, dat ze werk of een opleiding vinden, dat een kostendelersnorm niet in de weg staat. Dát moeten we regelen.”

“Gemeenten hebben die ruimte”, zegt Hoefsmit. “Dit vraagt om maatwerk. Deze jongeren hebben snel hulp nodig, zodat ze weer uit de problemen komen, anders zijn we zo weer tien jaar verder.”

Volgens Hoefsmit laat de themadag zien hoeveel ambitie en dynamiek er bij de betrokken professionals zit. “Allemaal zien zij de noodzaak en de urgentie van dit probleem. Ik hoop dat we er samen in slagen om jongeren sneller te bereiken.”