Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Dagvaarden bij vervallen betalingsregeling is niet altijd redelijk

1 april 2019
Als je een schuld hebt bij je zorgverzekeraar kan je daar een betalingsregeling voor afspreken. Je moet dan elke maand een bedrag van je schuld aflossen en je lopende maandpremie betalen. Als je één van die betalingen niet op tijd doet, vervalt meestal de betalingsregeling. De schuld wordt dan ‘direct opeisbaar’. Voor de zorgverzekeraar kan dat een reden zijn om te dagvaarden. Dat betekent dat je gevraagd wordt voor de rechter te verschijnen. Dat heeft als gevolg dat er extra kosten bij je schuld komen.
dagvaarden vervallen betalingsregeling

Toch dagvaarden, ondanks medewerking verzekerde
Zelfs als iemand er veel aan doet om zijn schuld op te lossen door een betalingsregeling af te spreken, kan er wat misgaan waardoor de regeling vervalt. Ondanks dat een verzekerde wil meewerken aan het herstellen van de betalingsregeling, kan een zorgverzekeraar dagvaarden. Maar dat is niet altijd redelijk. Dat is wat rechters onlangs zeiden in twee rechtszaken.

Rechter vindt dagvaarden onnodig
In de uitspraken ging het over verzekerden die een betalingsregeling hadden afgesproken, die lange tijd goed liepen. Op het moment dat ze te laat betaalden, vertelden ze de zorgverzekeraar wat de reden daarvan was en betaalden ze later alsnog. Ze lieten zien dat ze hun schuld graag wilden afbetalen. Om dan te gaan dagvaarden vindt de rechter onnodig.

Hier vind je de uitspraken:
https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBMNE:2019:215
https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBLIM:2019:331